Nederlandse politie kopieerde servers Silk Road

De Nederlandse politie had de server van de online zwarte markt Silk Road 2 al snel in het vizier, waardoor het onderzoek in een stroomversnelling kwam. De Landelijke Eenheid maakte in mei een kopie van de Nederlandse server, van waar Silk Road een tijdje online werd gehouden, waardoor internationale opsporingsdiensten informatie in handen kregen waarmee Silk Road voor de tweede keer kon worden opgerold.

Dat heeft de politie bevestigd aan Computer World. Het was al langer bekend dat de servers van Silk Road, waar volop werd gehandeld in onder meer drugs en wapens, een tijdje in Nederland hebben gestaan.

Doordat de Nederlandse opsporingsdiensten een kopie konden maken, was bijvoorbeeld degene die de servers huurde te traceren. Het gaat om de 26-jarige Blake Benthall, die in de VS vastzit op verdenking van het oprichten van de illegale marktplaats.

Bij de actie werden, naast Silk Road 2, nog tientallen andere online zwarte marktplaatsen opgerold. Het Team High Tech Crime van de Landelijke eenheid heeft in verband met deze operatie op vijf verschillende plekken in Noord-Holland en Utrecht huiszoekingen gedaan en servers in beslag genomen. Die zouden in verband staan met negen marktplaatsen, waaronder Alpaca Market en Cannabis Road.

Lees ook:

FBI rolt met Europol ook Silk Road 2 op


Servers Silk Road 2 stonden in Nederland

FBI kan opnieuw beginnen: Silk Road 3 in de lucht


‘Silk Road 3 is FBI-truc’