Nederlandse politie naar Colombia

De Nederlandse recherche gaat in Colombia, Panama en Spanje samenwerken met plaatselijke autoriteiten om cocaïnehandel tegen te gaan. Dat zegt Wilbert Paulissen, hoofd van de landelijke recherche, in De Telegraaf.

DEA

Achtergrond van het plan is de aanhoudende en waarschijnlijk groeiende stroom cocaïne die door Nederlanders in Antwerpen en Rotterdam wordt ingevoerd. Paulissen zegt dat in Colombia zal worden samengewerkt met de de Amerikaanse Drug Enforcement Administration (DEA).

Cartagena

Nederlandse rechercheurs zullen in de Colombiaanse stad Cartagena worden gestationeerd om daar met Amerikaanse collega’s te werken. Hoe de samenwerking er precies uit gaat zien zegt Paulissen niet. Om verder te gaan dan wat informatie uitwisselen zal ook met de Colombiaanse autoriteiten moeten worden samengewerkt.

In Colombia zal de aandacht uitgaan naar verkopers van cocaïne, in Spanje zal worden samengewerkt door financiële recherche omdat Nederlandse criminelen veel in Spanje in onroerend goed investeren. Panama noemt Paulissen ‘interessant vanwege financiële criminele stromen.’

De politie wil ook in Dubai samenwerking met de plaatselijke autoriteiten zoeken. Een aantal grote Nederlandse drugshandelaren opereert momenteel vanuit Dubai. Er is geen uitleveringsverdrag met dat land.

Gecontroleerd

Paulissen zei ook dat momenteel alle grote partijen waar de politie bij binnenkomst zicht op heeft “gecontroleerd” worden afgeleverd. Dat betekent dat de de cocaïne niet in de havens in beslag wordt genomen maar doorgelaten wordt tot de bestemming is bereikt. Daar worden dan de ontvangers aangehouden en kan tot die tijd onderzoek plaatsvinden naar andere betrokkenen.