‘Nederlandse politie tapte El Chapo’

De Nederlandse politie heeft in 2011 en 2012, anderhalf jaar lang, de communicatie van de Mexicaan Joaquín Guzmán alias “El Chapo” afgetapt. Dat schrijft de Volkskrant op basis van bronnen. De gesprekken gingen naar de FBI.

Informant

De Nederlanders luisterden een BlackBerry-server in een datacentrum van Leaseweb bij Haarlem af. De operatie was een gevolg van operatie met een informant door de FBI. Deze man had een BlackBerry-netwerk voor gecodeerde communicatie voor El Chapo opgezet. De FBI vroeg aan Nederland of de server hier kon worden geplaatst.

Ontcijferd

Vervolgens vroegen de Amerikanen aan het specialistische Team High Tech Crime (THTC) van de Nederlandse politie om de communicatie te tappen. De FBI kreeg de ruwe en versleutelde data rechtstreeks door. De criminele informant kon de audio-files ontcijferen.

Dat betekende een belangrijke doorbraak in het onderzoek naar de top van het Sinaloa-kartel omdat de Amerikanen zo het netwerk in beeld kregen. Chapo had soms honderden contacten per dag. Als de hij belde beschikte de de FBI een dag later over het ongecodeerde gesprek.

El Chapo staat momenteel terecht voor een rechtbank in Brooklyn, New York.

De laatste berichten over de zaak:

Het ‘verraad’ van El Vicentello

Oud-rechterhand El Chapo onderhandelt over straf: levenslang

El Chapo’s zoon heeft goede contacten in Colombia

Kroongetuige over de donkere kant van de war on drugs