Nederlander gewond in Zweeds vuurgevecht

Een Nederlander is dit weekeinde gewond geraakt toen hij in een restaurant in Zweden per ongeluk in een schietpartij verzeild raakte. De politie vermoedt dat het om een afrekening onder criminelen ging.

Vuur geopend

Het Nederlandse slachtoffer is volgens Zweedse media een man die vanaf maandag in de stad Uppsala zou gaan studeren. Hij zat vrijdagavond met andere studenten te eten, toen plotseling het vuur werd geopend door een gemaskerde man. De student werd in zijn bekken en schouder gerekt en raakte zwaargewond, aldus RTL Nieuws. Hij is inmiddels geopereerd en is buiten levensgevaar. Tijdens de schotenuitwisseling raakte ook een andere, 20-jarige man gewond.

Afrekening

Het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde zaterdagavond aan het Algemeen Dagblad dat het om een Nederlandse man gaat. Ze ondersteunt de student en zijn familie waar nodig. De Zweedse politie gaat ervan uit dat het in het restaurant om een afrekening tussen criminelen ging, waar de Nederland onbedoeld het slachtoffer van werd. De politie heeft een 19-jarige man aangehouden na het geweld. Die meldde zich zelf op het bureau, nadat de politie een zoektocht naar de gevluchte dader was begonnen.

Verkennen

De politie geeft aan dat de Nederlandse man de dader en het andere slachtoffer niet kende. In de pizzeria waren tijdens de schietpartij zo’n 30 mensen aanwezig. Op camerabeelden zou te zien zijn geweest, hoe de man tien minuten voor de aanslag het restaurant binnenkwam en het pand verkende, om vervolgens tot zijn daad over te gaan. Dat meldt de Zweedse lokale krant Upsala Nya Tidning.