‘Nederlandse tak Captagon-netwerk gepakt’

De politie heeft dinsdag bekendgemaakt dat er op 5 april in Brunssum een grote hoeveelheid Captagon-pillen, synthetische drugs, grondstoffen en een tabletteermachine zijn aangetroffen. Het is voor het eerst dat in Nederland echte pillen met Captagon-logo zijn gevonden, aldus de politie. Een bron meldt Crimesite dat de zaak deel uitmaakt van een internationaal onderzoek.

Schuur

Captagon-pillen zijn pep-pillen en bevatten cafeïne en amfetamine. Momenteel vinden ze grote aftrek op de illegale markt in de oorlogsgebieden in Syrië en Irak en in de Golfstaten. De inval begin april was in een schuur aan de Titus Brandsmastraat in Brunssum. Daar lag ongeveer 20 kilo MDMA en een 60 kilo amfetamine. Verder stonden er lab-onderdelen (zoals ketels). Bij een naastgelegen woning is huiszoeking gedaan en zijn drie vuurwapens aangetroffen. Twee auto’s zijn in beslag genomen. De bewoner van de naastgelegen woning is op 11 april aangehouden. Zijn vriendin, 39-jaar uit Brunssum, is op maandag 8 mei aangehouden. Onderzoek heeft uitgewezen dat vlak voor de politie-inval twee mannen zijn gevlucht.

Elefsis

Afgelopen maart was er in het Griekse Elefsis een inval in een loods met een laboratorium waar ongeveer 635.000 captagon-pillen (waarde plusminus 10 miljoen euro) in beslag werden genomen en enkele mensen aangehouden. Die pillen waren bestemd voor het Midden-Oosten. Crimesite meldde toen al op basis van een betrouwbare bron dat de grondstof voor de pillen uit Nederland kwam. Drie mannen werden toen in verband met deze zaak nog gezocht. Onder hen zijn twee Turken, waarvan er één een aantal jaar in Nederland heeft gewoond.

Dubai

Inmiddels is in Dubai Saban S. aangehouden in verband met de zaak. Hij zou volgens dezelfde bron door de Grieken als hoofdverdachte worden beschouwd. Momenteel heeft de Griekse politie een internationale signalering uit laten gaan voor enkele Albanezen en een Griek. Deze Griek is een ex-commissaris van politie. Een tweede Turk wordt door Turkije gezocht.

De Nederlandse politie heeft laten weten dat nu onderzoek plaatsvindt naar de vraag of en hoe de Nederlandse vangst samenhangt met de internationale smokkel van captagon-pillen naar het Midden-Oosten.