Nederlandse verdachte in Marokko zegt gemarteld te zijn

De Utrechter Anouar B. die in Marokko vastzit op verdenking van betrokkenheid bij de dodelijke aanslag in Marrakech zegt dat hij daar gemarteld is. Dat bleek woensdag op de zitting tegen een verdachte van de moord op misdaadblogger Martin Kok (in 2016).

Door Wim van de Pol

Achraf B. (25) is verdacht van medeplegen van de moord op Kok, die op de parkeerplaats van de Larense seksclub Bocaccio werd doodgeschoten op 8 december 2016. Zijn voorlopige hechtenis is geschorst omdat de rechtbank eerder oordeelde dat het bewijs te wensen overlaat. Het Openbaar Ministerie ziet als belangrijkste bewijs een verklaring die in Marokko van Anouar B. is opgenomen door Nederlandse rechercheurs. Daarin stelt B. heel beknopt dat Achraf B. (geen familie) in of bij de Bocaccio was tijdens de moord.

Geslagen

Guy Weski, de advocaat van Achraf B. (27) las tijdens de zitting passages voor uit twee handgeschreven brieven die B. bij zijn Nederlandse advocaat wist te bezorgen. B. schrijft:

Ik ben gemarteld, mishandeld, gechanteerd en bedreigd voor en tijdens de verhoren door de Nederlandse rechercheurs.

B. zegt dat hij voortdurend met handboeien om zijn dagen doorbrengt en te zijn geslagen. Voorafgaand aan de twee gesprekken die Nederlandse rechercheurs met hem voerden werd hem te verstaan gegeven dat hij beter kon gaan praten. Hij schrijft dat de Marokkaanse rechercheurs zeiden:

Als je niet gaat verklaren zie je Nederland nooit meer terug. (…) Zij (de Nederlandse rechercheurs) gaan zo weg en jij blijft hier met ons, en je zult het zien.

Toen B. vroeg om de aanwezigheid van een advocaat bij dat verhoor zeiden Marokkaanse rechercheurs tegen hem, aldus B.:

In dit land hebben wij schijt aan advocaten.

Hij zegt ook onder druk te zijn gezet om documenten in de Arabische taal te ondertekenen, die hij niet kon lezen.

Telefoon

Weski vindt dat duidelijk is dat de afgelegde verklaring van B. moet worden uitgesloten van het bewijs omdat die onder dwang is afgelegd. Hij wees er ook op dat volgens het Europese Hof en de Nederlandse Hoge Raad vaststaat dat er in Marokko door de politie gemarteld wordt. Overigens komt er waarschijnlijk volgend jaar, na een rechtshulpverzoek, een verhoor van B. door een Nederlandse rechter-commissaris in Marokko.

Het andere bewijs tegen Achraf B. in de zaak van Martin Kok is dna-materiaal dat op telefoon is gevonden die bij en medeverdachte thuis lag. Die telefoon was in de buurt van de seksclub ten tijde van de liquidatie en ook in Amsterdam toen daar een poging werd ondernomen Martin Kok te liquideren.

Ook op een wapen dat is gevonden bij de medeverdachte thuis zat en dna-spoor van B.. Inmiddels is duidelijk dat dit wapen was omwikkeld door een handdoek toen dit door de politie werd gevonden. Volgens Weski zaten er meer dna-sporen van onbekenden op het wapen. Vaststaat voor hem dat het dna op het wapen een contaminatie is.

De rechtbank zal op 25 januari uitspraak doen over de voorlopige hechtenis van Achraf B., die nu geschorst is. De hechtenis van andere verdachten in de zaak is opgeheven. Overigens zit B. wel gehecht voor betrokkenheid bij de moord op Samir Erraghib.

Taghi

Het Openbaar Ministerie zei op de zitting ervan uit te gaan dat de opdrachtgever voor de moord op Kok Ridouan Taghi is. Daarom wil het de zaak van B. verplaatsen van de rechtbank Midden-Nederland naar die van Amsterdam waar het landelijk parket het grote 26Marengo-onderzoek heeft aangebracht naar medeverdachten van Taghi. Taghi zelf is nog niet gedagvaard, er is ook nog geen parketnummer voor een zaak tegen Taghi. Hij wordt momenteel internationaal gezocht voor een verdenking dat hij betrokken zou zijn bij meerdere moorden. Twee broers van Taghi zitten momenteel vast in Marokko, ook op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag in Marrakech, net als de vermeende schutters, ook Nederlanders. Daar kwam een student om het leven, de politie gaat ervan uit dat de aanslag was bedoeld om de Nederlander Mustapha “Moes” F., een rivaal van Taghi, om het leven te brengen.

De officier van justitie zei niet uit te sluiten dat: ‘als Taghi niet wordt aangetroffen hij bij verstek’ zal worden gedagvaard en berecht.

Zie ook:

Advocaat: ‘Taghi krijgt geen eerlijk proces’ (VIDEO)

Nieuwe verwikkelingen in de zaak Martin Kok

Monsterproces rond Utrechtse verdachten in voorbereiding