Kasteelmoord: Geen match dna Evert de C.

De 49-jarige Nederlandse Evert de C., verdachte in de zogenoemde Kasteelmoord-zaak in België, komt weer vrij. Dat heeft de rechtbank in Brugge dinsdag bepaald. Het dna van Evert de C. komt niet overeen met het dna-spoor dat was aangetroffen op de verpakkingsfolie van een blauw dekzeiltje waarin het lichaam van kasteelheer Stijn Saelens gewikkeld was.

Evert de C. werd maandag overgeleverd aan de Belgische autoriteiten nadat hij sinds juli vastzat in de Nederlandse cel op verdenking van betrokkenheid bij de Kasteelmoord.

Schoonvader

Kasteelhouder Stijn  Saelens verdween op 31 januari 2012. Op 17 februari werd het lichaam van de man na een grote zoekactie gevonden in een bos in de buurt van Maria-Aalter. De schoonvader van het slachtoffer zou de opdrachtgever van de moord zijn geweest. Hij en Pierre Serry zitten nog vast in deze zaak.

Serry wordt ervan verdacht de moord op Saelens te hebben georganiseerd. Daarvoor zou hij de Zeeuw Evert de C. hebben benaderd en die zou op zijn beurt weer de inmiddels overleden Anton van Bommel hebben benaderd om de moord uit te voeren. De Belgische justitie gaat ervan uit dat er nog een ‘uitvoerder’ is, maar die is nog niet gevonden.

Dna-spoor

Nu blijkt dat het aangetroffen dna-spoor op het zeil waarin het lichaam zat verpakt niet van Evert de C. is. Voor de rechtbank in Brugge reden genoeg om hem vrij te laten. Eerder meldden Belgisch media nog dat er onder meer verdenkingen tegen De C. waren omdat zijn gsm op 30 januari 2012, een dag voor de moord, was gepeild in Sint-Maria-Aalter, de plaats waar het lichaam van Staelens werd gevonden.

Vriendschap

Evert de C., Pierre Serry en de overleden Van Bommel zouden goede bekenden van elkaar zijn. 'Mijn cliënt geeft toe dat hij die twee beroepsmatig kende, maar met deze zaak heeft hij helemaal niets te maken. Dat heeft hij van dag 1 volgehouden', aldus de advocaat De C. tegenover De Morgen.

Lees hier alles over de Kasteelmoord.