Nederlandse verdachten Belgische plofkraken opgepakt

In een gezamenlijke operatie van de federale gerechtelijke politie Antwerpen en de Nederlandse politie zijn acht plofkraak-verdachten opgepakt. Ze worden verdacht van zeker vijf plofkraken in Vlaanderen. Dat heeft het Antwerpse parket naar buiten gebracht.

Camera’s

De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen is na de plofkraak aan de Molenlei in Boechout op 13 juni 2018 het onderzoek gestart. Dat was al de vierde plofkraak in een maand tijd. Via het netwerk van ANPR-camera’s langs de wegen kwamen steeds auto’s van hetzelfde Nederlands autoverhuurbedrijf in beeld.

Daarna kwamen in het onderzoek verbanden naar voren door telefooncontacten en door observaties tussen plofkraken in Tielt-Winge (15 mei), Buggenhout (6 juni), Lummen (21 juni) en een poging tot plofkraak in Stekene (10 augustus). De mislukte plofkraak in Sint-Laureins (20 juli) komt er vermoedelijk nog bij. In dat onderzoek  zijn al twee verdachten gearresteerd.

In totaal was er sprake van een buit van ongeveer 560.000 euro.

Actie

Woensdag en donderdag was er een gecoördineerde actie met ongeveer 65 mensen van de Nederlandse en Belgische politie. Woensdag zijn op 10 plaatsen huiszoekingen uitgevoerd in Wiekevorst (B), Amsterdam en Maarssen. Donderdag heeft de politie huiszoekingen gedaan in de cellen van drie mannen die opgesloten zitten in de gevangenissen van Turnhout, Gent en Dendermonde.

Er zijn 4 mensen opgepakt in Nederland, 4 in België. De verdachten zijn allemaal Nederlanders, tussen 21 en 31 jaar.

Zie ook:

Twee plofkraken in Vlaanderen

Explosieve groei plofkraken België