Nederlandse zakenman betaalt Belgen tientallen miljoenen

De steenrijke Nederlandse zakenman Louis Reijtenbagh (72) heeft met de Belgische justitie en belastingdienst voor hem en zijn medeverdachten een schikking getroffen voor bijna 90 miljoen euro in een zaak van fraude en belastingontduiking. Dat heeft het parket in Antwerpen bekendgemaakt.

Offshore-bedrijven

Als de rechtbank in oktober akkoord gaat en de schikking bekrachtigt dan komt daarmee een einde aan een grote fraudezaak van 73 ordners die in 2007 werd gestart. Het onderzoek draaide rond verdenkingen van uitgebreide en internationale economische, financiële en fiscale fraude met betrekking tot de beleggingsactiviteiten van Louis Reijtenbagh, zijn familie en zijn entourage.

Via verschillende vennootschapsconstructies en offshore-bedrijven zouden op die manier in België op grote schaal belastingen zijn ontdoken.

Reijtenbagh was vroeger huisarts maar begon na 1990 zeer succesvol te investeren in de financiële markten met zijn The Plaza Group. Hij mikt met name op koersdalingen op de beurs van bedrijven die in de problemen kwamen. Hij bereikte nummer 42 van de Quote500.

Contact opgenomen

Nadat de correctionele rechtbank in Antwerpen een agenda had vastgelegd met zeven procesdagen in september en oktober 2018 heeft de verdediging van Louis Reijtenbagh contact opgenomen met het Openbaar Ministerie met oog op het afsluiten van een minnelijke schikking.

12 verdachten

Er is een akkoord bereikt met de 12 verdachten voor een bedrag van net geen 50,9 miljoen euro. In 2013 hadden de beklaagden al met de fiscus een schikking getroffen voor 38,5 miljoen euro (inclusief fiscale boetes) voor de zeven voornaamste aanslagjaren in het dossier.

In totaal betalen de 12 beklaagden in het dossier effectief 89,4 miljoen euro terug aan de Belgische Staat.

Voor het afsluiten van de minnelijke schikking zegt het Openbaar Ministerie rekening te hebben gehouden met het blanco strafblad van de beklaagden, met het complexe dossier, met de verwachte procedureslag en met de effectieve betaling van een groot bedrag.

(foto Louis Reijtenbagh – Wikipedia)