Neergeschoten man Amsterdam is Britse crimineel

De man die zaterdagavond laat op de Stromarkt in Amsterdam in zijn hoofd werd geschoten, is de Britse crimineel Allan P. Het 55-jarige slachtoffer verblijft al jaren in Nederland. Hij is verschillende keren in aanraking geweest met justitie. Dat schrijft Het Parool

Al voor 2001 werd P. veroordeeld voor enkele drugs- en wapenmisdrijven.

Wapenhandel

In 2015 was P. een van de verdachten in de zaak rond spyshop ‘One2Spy’ aan de Admiraal De Ruyterweg in Amsterdam-Oudwest. Vanuit die winkel werd volgens justitie op grote schaal in wapens gehandeld. P. zou in februari 2014 een vuurwapen hebben laten zien aan 2 Britse undercover agenten, die de wapenhandel onderzochten. Een groot aantal verdachten werd veroordeeld, maar Allen P. werd door de rechtbank vrijgesproken.

Capuchontrui

Voorbijgangers vonden Allen P. zaterdagavond jl. rond half twaalf op straat. Hij lag in een plas met bloed. De schutter zou een man met een zwarte capuchontrui en een spijkerbroek zijn. Hij zou via de Nieuwendijk zijn weggevlucht, maar werd niet aangehouden. De politie is onder andere nog op zoek naar een taxichauffeur die mogelijk iets heeft gezien van het misdrijf of de schutter.

Allen P. staat niet op de lijst van gezochte Britse criminelen, waarvan de Engelse politie vermoedt dat zij zich in Nederland schuilhouden. De Engelsman ligt nog zwaargewond in het ziekenhuis.