Neersteken agent: cel en tbs geëist

Tegen een man die op 25 januari 2009 een agent heeft neergestoken op station Dreibergen-Zeist heeft het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep 8 jaar cel en tbs geëist. De 31-jarige verdachte uit Driebergen-Rijsenburg viel de agent aan toen de politie op het staion aankwam nadat er een melding was over iemand die voor een trein wilde springen. Hij wordt verdacht van poging tot moord op de agent.

Op die zondagmiddag kreeg de politie een melding dat een man voor de trein wilde springen. Toen de betrokken agent een gesprek met hem aanging, viel de man hem aan met een mes. De agent raakte ernstig gewond. Hij liep een dwarslaesie op en is vanaf zijn nek blijvend verlamd.

Volgens het OM heeft de verdachte opzettelijk geprobeerd de agent van het leven te beroven. In hoger beroep heeft de verdachte ingestemd met onderzoek in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen achten de verdachte sterk verminderd toerekeningsvatbaar en schatten de kans op herhaling zonder adequate behandeling in als hoog. Het OM eist daarom tbs.

De rechtbank in Utrecht veroordeelde de verdachte eerder tot 15 jaar cel voor poging tot moord, bij een eis van de officier van justitie van 18 jaar. Het OM ging in hoger beroep omdat het de opgelegde straf te laag vond. Ook de verdachte ging in hoger beroep.