Acht aanhoudingen voor liquidatie Zweed aan de Costa del Sol

De Spaanse Guardia Civil zegt dat er acht mensen zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de liquidatie en marteling van een Zweedse crimineel in Mijas, bij Málaga, in augustus. In Spanje zijn zes en in Zweden twee mensen aangehouden.

Marokko

Enkele verdachten in Spanje zouden een dag voor de liquidatie van de Zweed zijn aangekomen in Spanje en enige uren na de moord zijn aangehouden toen ze probeerden over te steken naar Marokko. Ze hebben de Marokkaanse nationaliteit.

De aanhoudingen zijn pas vrijdag bekendgemaakt. Recent zijn er in Zweden twee verdachten opgepakt.

AK-47

Volgens de Spaanse autoriteiten zijn de verdachten en de slachtoffers deel van criminele organisaties die in drugs handelden en witwassen. De Zweedse groep zou behalve in Spanje en Zweden ook in andere Europese landen actief zijn.

Er zijn bij doorzoekingen twee AK-47 (Kalashnikov) geweren in beslag genomen en ook een pistool, veel munitie, een kogelwerend vest, meer dan 15.000 euro en 13.000 Zweedse kronen in beslag genomen. En daarnaast horloges met een waarde van 120.000 euro.

Gemarteld

Twee Zweden werden in augustus door een groep mannen geboeid en meegenomen naar een vrijstaand huis in Mijas. Daar zijn ze urenlang gemarteld. Volgens de Guardia Civil ging dat over een partij drugs.

Een van de twee Zweden wist op zeker moment te ontsnappen. Daarna schoten de daders de andere Zweed dood en sloegen op de vlucht in de auto van het slachtoffer. Die werd in brand gestoken aangetroffen in het nabijgelegen Fuengirola.

De eerste aanhoudingen werden gedaan in San Roque (bij Cádiz) op het moment dat de verdachten op een veerboot richting Marokko wilden stappen. De Spaanse politie hield de aanhoudingen stil en begon samen met de Zweedse autoriteiten een onderzoek.

Het dodelijk slachtoffer is volgens de Spanjaarden de leider van een criminele organisatie die in drugs handelde.

Na de eerste aanhoudingen bij Cádiz hield de politie in Benahavís en Marbella nog andere Marokkaanse verdachten aan. De in Zweden aangehouden verdachten hebben de Zweedse nationaliteit.