Negen jaar cel voor smokkel 1.143 kilo cocaïne

De rechtbank in Middelburg heeft in de zaak van de smokkel van 1143 kilo cocaïne in ananassap aan vijf verdachten minder straf opgelegd dan was geëist. Maar, de 37-jarige Murat K. uit Roosendaal kreeg in plaats van de geëiste acht jaar juist negen jaar cel.

Ananassap

De 29-jarige Middelburger M. K. kreeg voor zijn betrokkenheid bij de smokkel zes jaar en drie maanden in plaats van de geëiste acht jaar en de Goesenaar L. W. kreeg 32 maanden, in plaats van de geëiste vier jaar.

De cocaïne was verstopt in een container met ananassap uit Colombia en werd in december 2015 aangetroffen in een loods in Raamsdonksveer.

Antwerpen

De Middelburger K. benaderde L. W. uit Goes om in de haven van Antwerpen de container op te halen. W. haalde de smokkelcontainer op en liet de trailer buiten het haventerrein weer staan. Daar moest een andere chauffeur het transport overnemen.

Na een tip was de zaak al kapot, de groep werd in de gaten gehouden en de politie deed een inval terwijl de lading in de loods in Raamsdonksveer werd gelost.

De hoofdverdachte K. (37) krijgt ook straf voor een organisatie van wietkwekerijen.

Bij de rechtbank in Den Bosch loopt een rechtszaak tegen de vermeende opdrachtgevers. Daar zijn negen verdachten bij betrokken. Volgend jaar trekt de rechtbank er drie weken voor uit.