Negen jaar cel voor woningoverval op 13-jarige

Voor de gewelddadige overval op een woning in het Limburgse Ospel – op een 13-jarige jongen – heeft de 33-jarige Limburger Berry A. van de rechtbank Maastricht donderdag negen jaar cel gekregen.

Vader

Volgens de rechtbank viel A. samen met twee andere overvallers het huis binnen. Ze waren vermomd als arrestatieteam van de politie, met “politie” op hun donkere kleding. De jongen van 13 was alleen thuis. Hij werd onder schot gehouden en kreeg de opdracht op de grond te gaan liggen. De overvallers boeiden hem.

Daarna kwam de vader met een vriend binnen. Ook zij werden onder bedreiging van een vuurwapen op de grond geboeid.

Dna

Het drietal ging er vandoor met geld, horloges en sieraden, maar ze lieten een geladen revolver met een dna-spoor achter. Dat dna leidde naar de verdachte. In zijn woning werd een deel van de buit en munitie gevonden.

A. heeft grotendeels gezwegen. De andere daders zijn niet opgespoord.

De rechtbank rekent het de verdachte vooral zwaar aan dat hij een kind ernstig heeft bedreigd en ook dat hij het vertrouwen in de politie ondermijnde door zich als politieman voor te doen. Daarom valt de straf van negen jaar veel hoger uit dan normaal. Omdat de straf voor een woningoverval doorgaans rond de vijf jaar ligt zegt de advocaat in hoger beroep te gaan.