Negen jaar en tbs voor roofmoord om drugsgeld

In Alkmaar heeft de rechtbank een vrouw veroordeeld tot negen jaar cel en tbs voor de roofmoord op haar 95-jarige buurvrouw. Op 26 mei 2016 trof de politie de deze “Oma Bep” levenloos aan op de grond in haar huis met haar hoofd in een plas bloed. De verdachte was verminderd toerekeningsvatbaar door drugsgebruik.

50 euro

Het slachtoffer had een aangesnoerde sjaal om de hals en een doek in haar mond. De verdachte meldde zich op 31 mei 2016 bij de politie en bekende toen dat ze op 25 mei 2016 haar buurvrouw had omgebracht. De rechtbank heeft de verdachte vrijgesproken van moord omdat er geen objectieve aanwijzingen zijn gevonden dat zij van tevoren het plan zou hebben gehad het slachtoffer te doden. De verdachte heeft zelf verklaard dat ze naar het slachtoffer was gegaan omdat zij geld nodig had om drugs te kopen. Oma Bep had haar 50 euro gegeven maar ze wilde meer. Ze zegt dat ze toen in een waas is begonnen het slachtoffer te slaan. Ze heeft toen zelf meer geld gepakt.

Roofmoord

Tijdens en na het pakken van het geld is de vrouw het slachtoffer met verschillende zware voorwerpen op haar hoofd blijven slaan, terwijl het die weerloos op de grond lag. Ook heeft de verdachte het sjaaltje om de nek van het slachtoffer aangesnoerd en heeft duwde ze haar een doek in de mond. Voordat de verdachte de woning van het slachtoffer verliet, heeft zij nog een ring van de vinger gehaald en meegenomen.

De rechtbank komt tot een veroordeling voor roofmoord (gekwalificeerde doodslag). Afzonderlijk daarvan is zij ook veroordeeld voor de diefstal van het geld en de ring.

Omdat er excessief geweld werd gebruikt is er onderzoek gedaan door een psycholoog en een psychiater. Hun conclusie was dat er sprake was van verminderde toerekeningsvatbaarheid. De verdachte gebruikte veel cocaïne vanaf haar 15de jaar.

Daarom legt de rechtbank tbs met dwangverpleging op. Vanwege de ernst van de feiten en de omstandigheden waaronder deze zijn begaan, en om recht te doen aan het leed van het slachtoffer en haar nabestaanden, heeft de rechtbank  ook een gevangenisstraf van negen jaar opgelegd.

De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Zie ook het vonnis.