Negen jaar voor bankoverval Driebergen

De 26-jarige Karim el M. uit Amsterdam-West is dinsdag door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot negen jaar gevangenisstraf voor een bankoverval in Driebergen. De Rabobank in Driebergen werd op 24 mei 2011 op een gewelddadige manier overvallen. Een bankmedewerkster werd bedreigd. De daders gebruikten meerdere vuurwapens en een stormram, maar de overval mislukte. De officier van justitie had twaalf jaar geëist.

Motorkap

Na de overval volgde een woeste vlucht. Een passant die zag dat er een overval gaande was, probeerde de overvallers tegen te houden toen zij er vandoor gingen op een scooter door de scooter te rammen. De overvallers kwamen op zijn motorkap terecht, maar konden snel weer opstaan. Toen de getuige uit zijn auto stapte werd hij door één van de overvallers beschoten. De kogel miste een buurtbewoonster die voor haar raam stond maar net.

Pistool

Daarnaast werd een andere passant bedreigd en kreeg een automobilist een pistool op zijn borst gezet, in een poging hem zijn autosleutels afhandig te maken. Uiteindelijk wisten de overvallers te ontkomen, maar met behulp van dna-sporen die op onder meer een zonnebril en jas werden aangetroffen, kon één van de overvallers worden aangehouden. Karim el M. bleef langere tijd voortvluchtig en belandde op de Nationale Opsporingslijst voordat hij werd aangehouden.

Wonder

De rechtbank veroordeelt El M. voor poging tot afpersing, twee bedreigingen en een poging tot diefstal met geweld. Uit het vonnis: 'Bij het plannen en voorbereiden van de overval is men professioneel te werk gegaan. Toen de uitvoering mislukte hebben de overvallers op hun vlucht een spoor van ellende veroorzaakt waarbij het een wonder is dat er geen fysiek gewonden zijn gevallen'. De rechtbank hield er rekening mee dat de verdachte al eerder werd veroordeeld voor onder andere een gewapende overval. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Eerder werd een medeverdachte Yassin A. door de rechtbank en het hof Arnhem-Leeuwarden al veroordeeld tot een celstraf van negen jaar.