Negen jaar voor moord Twentekanaal

Harry G. is veroordeeld tot negen jaar cel voor betrokkenheid bij de moord op Lorenzo Hardy uit Almere (24, foto) die in 2014 gewikkeld in plastic is gevonden in het Twentekanaal. Medeverdachte David de B. is veroordeeld tot een jaar celstraf.

Wegmaken

Volgens de rechtbank in Almelo loste Harry G. loste het fatale schot. Hij is veroordeeld voor doodslag, het wegmaken van het lichaam en het bezit van wiet en een vuurwapen. De Hengeloër De B. is vrijgesproken van doodslag, maar wel veroordeeld voor het wegmaken van het lichaam van Hardy, en ook voor bezit van een grote hoeveelheid wiet en het bezit van een vuurwapen. De straf voor De B. is gelijk aan de eis die de officier van justitie twee weken geleden uitsprak. Tegen Harry G. is toen 16 jaar celstraf geëist.

Druk

Lorenzo Hardy is doodgeschoten op de avond van 16 december. Een kompaan van Hardy, ene ‘Webster’, wist tijdens de schietpartij te ontkomen. De advocaat van De B. had vrijspraak gevraagd omdat hij slechts onder zware psychologische druk zou hebben geholpen bij het wegmaken van het lichaam.

Geen noodweer

De rechtbank oordeelt dat de schutter Harry G. geen beroep op noodweer toekomt, ook al trok de Lorenzo Hardy als eerste een wapen. Door gewapend naar een drugsdeal toe te gaan heeft hij zichzelf in een positie gebracht waar de kans op vuurwapengeweld groot was. Ook is hij nadat hij tijdens de achtervolging van de vluchtende man het gebouw al uit was toch weer teruggegaan. Bij het bepalen van de hoogte van de straf houdt de rechtbank wel rekening met het feit dat ook het slachtoffer gewapend was en hij de escalatie van de situatie mede veroorzaakt heeft.

Het vonnis in de zaak G.