Negen keer fraude bij Defensie

In 2015 heeft het interne meldingssysteem van het ministerie van Defensie negen gevallen van fraude geregistreerd. Dat blijkt uit gegevens die het ministerie naar buiten heeft gebracht. Gemiddeld zijn er tien gevallen per jaar.

Declaraties

Tot fraude wordt ook joyriding met militaire voertuigen gerekend. Er was verder een geval van iemand die een dure terreinwagen voor woon- werkverkeer gebruikte.

Een medewerker van de landmacht onttrok geld dat hij in ontvangst nam om een rekening van 2900 euro te betalen maar dat dus niet deed. Er was ook een brandweermedewerker op vliegbasis Gilze-Rijen die artikelen bestelde op naam van Defensie maar die verduisterde ten behoeve van zijn paintball-bedrijf.

De meeste meldingen betreffen gesjoemel met declaraties.

Weinig

Voor een grote organisatie met 60.000 werknemers is negen fraudegevallen opvallend weinig. De informatie werd opgevraagd door advocatenkantoor Diekstra Van der Laan, dat veel militaire zaken doet. De advocaten vinden dat er door Defensie met verschillende maten wordt gemeten. De ene keer volgt een strafzaak of ontslag terwijl in andere gevallen een incident wordt afgedaan met een waarschuwing.