Negen maanden cel voor witwassen

De officier van justitie heeft op maandag negen maanden cel en een ontnemingsvordering van ruim 286.595 euro geëist tegen een 47-jarige man die wordt verdacht van witwassen. Dit gebeurde volgens de officier in de periode van 25 januari 2005 tot en met 7 april 2010 in Voorburg en Rotterdam. De verdachte kwam in februari 2010 in beeld. Een man waarschuwde de politie toen hij bedreigd werd door de verdachte. De verdachte had de melder 20.000 euro gegeven om cocaïne te kopen en dit vervolgens vanuit Suriname te smokkelen naar Nederland.

De man had iets anders van het geld gekocht en de verdachte eiste de 20.000 euro terug of anders zou hij de man doodschieten. De politie ging na de melding ter plaatse en trof de verdachte aan, waarna hij werd aangehouden. De man ontkende de bedreiging. Tegen hem werd wel een witwasonderzoek gestart, omdat de man over grote geldbedragen bleek te beschikken, maar geen werk had. De dure auto waar de man in reed, werd in beslag genomen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de man geen legale inkomsten in Nederland genoot en een bedrag van bijna 38.000 euro op zijn rekening gestort had gekregen de afgelopen jaren. Dit bedrag was bijna volledig contant opgenomen. Ook bleek de verdachte meer dan 100 keer een bedrag van in totaal circa €69.000 overgeboekt te hebben naar derden. Daarnaast bleek hij auto’s te hebben gekocht en verkocht. Daarmee was een bedrag van in totaal 141.881 euro aan vier auto’s had uitgegeven.

Uit het onderzoek bleek dat er verdenkingen waren dat de man zich bezighield met de handel in verdovende middelen. De officier acht het dus zeer aannemelijk dat de man geld verdiende met criminele activiteiten. Volgens de officier zou de man circa 286.595 euro via illegale wegen verdiend hebben. Dit bedrag kan daarom wat de officier betreft van de man gevorderd worden.

De officier bracht ter zitting naar voren dat het belangrijk is dat witwassen wordt aangepakt, omdat het onlosmakelijk is verbonden met zeer ernstige vormen van criminaliteit als drugshandel. Witwassen kan leiden tot een gevaar voor de integriteit van de samenleving en kan het economische verkeer ontwrichten. De man zelf verklaart helemaal niet over de manier waarop hij aan zijn geld kwam. De officier vindt gezien de ernst van de feiten een onvoorwaardelijk gevangenisstraf van negen maanden een passende straf.