Neo-nazi dreigt met aanslag (UPDATE)

Een rechts-extremist uit Hoorn dreigt op Twitter met aanslagen op asielzoekers en vluchtelingen. Michael L. poseert op zijn account met de naam ‘Waffen SS 88’ met een volautomatisch wapen, geladen met munitie. De man was eerder actief bij de racistische partij CP’86.

Michael L. twitterde de afgelopen week een reeks berichten waarin hij zich dreigend uitlaat over vluchtelingen. Aanleiding zou de verkrachting zijn van een 17-jarig meisje in Kampen, vorige week. Zij zou volgens Michael L. zijn nichtje zijn.

Hij eindigde met een foto en het bijschrift: ‘De voorbereidingen in volle gang. Gaat de goeie kant op gelukkig’

NSB

In eerdere berichten toonde hij zich ook al racistisch en rechts-extremistisch. Hij plaatste op zijn Twitter-account (dat intussen is afgeschermd) afbeeldingen van nazi-symbolen en van de NSB (de Nederlandse partij die in de Tweede Wereldoorlog met de Nazi’s sympatiseerde). Met zijn tweets maakt Michael zich schuldig aan een aantal strafbare feiten. Zoals verboden wapenbezit, dreiging met geweld en racisme.

Glazenwasser

Michael L. is van beroep glazenwasser en woont in de Noord-Hollandse gemeente Hoorn. In het verleden was hij regionaal bestuurder en kandidaat kamerlid voor de beruchte partij CP’86. Hij is nu actief in de neonazistische beweging Blood and Honour.

Ondanks het feit dat L. in de dreigtweet zijn gezicht onherkenbaar maakte, is hij eenvoudig te herkennen aan de tatoeage die hij draagt. Op internet plaatste hij eerder herkenbare foto’s van zichzelf met deze tattoo.

De politie Noord-Holland laat desgevraagd weten de zaak zeer serieus te nemen en te bekijken of er maatregelen worden genomen. Michael L. heeft volgens de woordvoerder geen antecedenten voor bedreiging of racisme.

Update 1:

Michael L. heeft zich inmiddels bij Crimesite gemeld en gaf de volgende reactie:

Waarschijnlijk heeft iemand mijn account gehackt, want ik heb hier geen reet mee te maken. Ik heb die dingen niet getwitterd. Degene op de foto ben ik inderdaad maar ik weet niet hoe ze aan me foto’s komen. Het wapen is van een vriend van me, die lid is van een schietclub, maar het is een nep-wapen, een air-gun.

Mijn nichtje is onlangs verkracht door een asielzoeker, maar ik zou nooit zulke dingen over asielzoekers twitteren. Van de partij CP’86 ben ik in een ver verleden inderdaad lid geweest. Ik ben nu op weg naar de politie om aangifte te doen tegen de onbekende die mijn account heeft gehackt.

Overigens bestaat het Twitter-account al ruim 4 jaar en verschenen er al die tijd extremistische tweets op. De vraag is waarom Michael L. er niet eerder tegen heeft opgetreden. Het voorhanden hebben van wapens die lijken op echte exemplaren is trouwens ook strafbaar gesteld.

Update 2:

Michael L. is door een arrestatieteam aangehouden. Zie ook:

Arrestatieteam pakt neo-nazi op