Nep-telefoontjes van “Microsoft”

Crimesite krijgt de laatste dagen berichten van willekeurige mensen die afgelopen week zijn gebeld door onbekenden die zich uitgeven voor vertegenwoordigers van Microsoft en hen proberen geld af te troggelen. De beller spreekt doorgaans in het Engels en stelt dat de computer van het slachtoffer gevaar loopt geïnfecteerd te worden door virussen of een accuut veiligheidsrisico loopt. 

 

 

Vervolgens probeert de nep-medewerker van “Microsoft” of “Windows” de gebruiker naar een site te krijgen waar deze software kan downloaden, zodat hij “mee kan kijken” op de computer van de gebruiker om de problemen “op te lossen”. Daarmee geeft het slachtoffer toegang tot software die inloggegevens van internetbankieren kan doorgeven aan de spammers.

In andere gevallen vraagt de beller direct om een overboeking van 150 of 200 euro, dat nog tijdens het telefoontje moet worden overgemaakt. Dat bedrag zou dan bestemd zijn voor toe te sturen van anti-virus-software.

Volgens een tipgever van Crimesite sprak de fraudeur in ‘gebrekkig’ Engels maar klinkt hij niettemin overtuigend. ‘Mijn vriendin was er bijna ingetuind’.

Vorige maand waarschuwde Microsoft voor deze truc.

Momenteel is met name de ABN-AMRO slachtoffer van spammers. Veel mensen krijgen dagelijks nepmails met als onderwerp ‘Bericht van ABN-AMRO’ met het verzoek naar een website te gaan om hun beveiliging te controleren. Een vergelijkbare golf van mailtjes komt van spammers die zich uitgeven voor het internet-betalingsbedrijf PayPal. Ook in mailtjes wordt verzocht een website te bezoeken om ‘beveiligingsgegevens’ te checken.