Bodyscanner simpel gefopt

De illusie van veiligheid in actie: de veelbesproken body-scanner op vliegvelden in de Verenigde Staten blijkt te omzeilen. De Amerikaanse Transportation Security Administration (TSA) is razend op een 27-jarige man uit Florida die op YouTube aantoont dat de in de VS omstreden body scanners op vliegvelden, waar passagiers naakt te zien zijn ter controle op wapens, eenvoudig te foppen is. 

Hij bracht op twee luchthavens zonder problemen metalen voorwerpen door de scan.

Kern van het verhaal, van Jonathan Corbett uit Miami Beach, is dat als je een wapen aan de zijkant van je lichaam bevestigt er niets te zien is op de body-scan.

Er staan nu 600 van deze peperdure scanners op 140 vliegvelden in de Verenigde Staten, ter waarde van rond een miljard dollars. Dat moest omdat de metaaldetectoren te zwak – of niet – presteerden bij opsporen van explosieven.

Het antwoord van de TSA is: ‘Deze machines zijn veilig’. De autoriteiten weigeren verder – ‘for obvious reasons’, zeggen ze – in detail te treden over het probleem met de scan. Er waren al eerder vraagtekens gerezen of de scan explosieven die op het lichaam zijn geplakt, wel overal op het lichaam signaleert. 

Een expert op vliegveld Ben Gurion in Tel Aviv zei al eens dat het hem geen probleem leek om explosieven door een scanner mee te nemen, ‘genoeg om een 747 te laten ontploffen’. Bij Shin Bet, de plaatselijke binnenlandse veiligheidsdienst, kwamen de scanners er dan ook niet doorheen. Daar hielden ze de metaaldetector gewoon in ere. In de meeste Europese landen zijn zorgen over de veiligheid van de straling van de machines en worden ze daarom niet gebruikt. 

Het probleem is nu dat de scanner plaatjes maakt van de voor en achterkant van een passagier tegen een zwarte achtergrond. Metaal steekt dan zwart af tegen een wit lichaam. De slimmerik uit Florida bedacht dat een wapen aan de zijkant dan wel niet zou opvallen.

En inderdaad.

Op Cleveland-Hopkins International Airport wandelde hij rustig door met een zwaar metalen doosje. Geen klachten van het TSA-personeel. Evenmin in Fort Lauterdale.

Spraakwaterval Corbett heeft er met name problemen mee dat de TSA deze tekortkoming waarschijnlijk wel wist, maar het scanner-programma toch gewoon doorzette. En de illusie dat volledige veiligheid mogelijk is, weer steunde. 

{youtube}olEoc_1ZkfA{/youtube}