Nepwapen kwam Zaanse bajes binnen

Twee medewerkers van Justitieel Complex Zaanstad zijn op non-actief gesteld, omdat ze een nep wapen mee naar binnen hebben genomen. Dat meldt de Telegraaf vanochtend. Het gaat om een “air softgun”, die eruit ziet als een echt wapen maar met CO2 patronen werkt.

Schietvereniging

De twee personeelsleden zouden het wapen ‘per ongeluk’ hebben meegenomen. Ze zijn lid van een schietvereniging. Ondanks het feit dat behalve bezoekers, ook al het personeel van de gevangenis gecontroleerd moet worden, slipten de twee toch met een nep-wapen door de controle.

Reactie

Een woordvoerder van het Ministerie van Veiligheid en Justitie reageert tegen de ochtendkrant als volgt op het incident: ‘Omdat de integriteit van onze medewerkers boven iedere twijfel verheven moet zijn, is het Bureau Integriteit gevraagd een onderzoek uit te voeren naar de gang van zaken. De medewerker is hangende dit onderzoek de toegang tot het complex ontzegd.’

De Zaanse gevangenis kwam eerder in opspraak door een video waarop feestende gedetineerden waren te zien, die wiet rookten en beschikten over smartphones.

Splinternieuw

Het ministerie zei dat toen ‘onacceptabel’ te vinden en beloofde gedetineerden te straffen als ze zouden worden herkend. Ook onderzocht de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) toen hoe de verboden spullen het splinternieuwe complex waren binnengekomen. Er verblijven ongeveer duizend gevangenen in het complex in Zaanstad. Er zijn regelmatig berichten over Nederlandse gevangenissen waar gedetineerden blijken te beschikken over telefoons en drugs.

Zie ook:

Strengere controle van gevangenen

Drugssmokkel via gevangeniswinkel

Justitie doet geen onderzoek naar corrupte PIW’er (UPDATE)