Net voor de gezichtsverandering gearresteerd

In de Colombiaanse stad Medellín heeft de politie een voortvluchtige man aangehouden in een kliniek juist voordat hij een operatie voor gezichtsverandering zou ondergaan. Het is de 47-jarige John Eduard Barbosa Muñoz. De Colombiaanse autoriteiten zochten hem voor betrokkenheid bij de criminele organisatie La Oficina.

Madrid

De man had ondergedoken gezeten in Spanje. De Spaanse Nationale Politie zegt dat ze Barbosa in augustus 2018 in Madrid signaleerden en hem onder observatie stelden. Na onderzoek bleek dat hij plannen maakte om terug te keren naar Colombia. Barbosa reisde naar Ecuador en vervolgens over land naar Medellín waar hij kennelijk onder observatie van de Colombiaanse autoriteiten is gekomen. Daar zou recent ook nog een mislukte aanslag op hem zijn gepleegd.

De Spaanse politie zegt dat Barbosa bezig was om in Spanje een permanente vertegenwoordiging van La Oficina in dat land te vestigen. Barbosa werd in Colombia gezocht voor drugshandel en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Incasso’s

La Oficina de Envigado (Envigado is een stadje in de buurt van Medellín) kwam voort uit het Medellín-kartel van Pablo Escobar, uit een groepje (“Los Pepes”) dat veel bloedige aanslagen liet plegen waarbij veel burgers omkwamen. Die groep werd later deel van de Autodefensas Unidas de Colombia (AUC), en nam – in naam – deel aan de strijd tegen linkse guerrilla’s maar de AUC was in feite een criminele organisatie.

Na de eeuwwisseling stuurden figuren uit de Oficina een groep huurmoordenaars aan die uitgroeide tot de in Colombia beruchte La Terraza, die eind vorig jaar ook de beveiliging van Alfredo Guzman (zoon van El Chapo) op zich namen toen die enige tijd in Medellín verbleef.

De Oficina deed ook incasso’s in de criminele wereld om personen die slecht van betalen zijn toch af te laten rekenen, maar ging ook in de drugshandel.

Meer over La Oficina:

Colombia arresteert topman maffia Medellín

Escobar’s hitman aangehouden om afpersing (VIDEO)