Netwerk corrupte havenmedewerkers opgerold (VIDEO)

De politie in Spanje heeft 21 verdachten opgepakt, waaronder tien havenmedewerkers. De Spaanse autoriteiten denken dat de verdachten verschillende grote drugstransporten hebben georganiseerd via de haven van Algeciras, bij Cádiz. Vandaar werden cocaïne en andere verdovende middelen naar andere Europese landen vervoerd. 

Tip

Het onderzoek naar de bende begon in oktober vorig jaar na een tip van de Braziliaanse en Portugese politie dat in een container uit Zuid-Amerika drugs waren verstopt, die waren verpakt in rugzakken. De politie kreeg al gauw een brede groep havenmedewerkers in beeld die criminele bendes hielpen met het uithalen van drugsladingen. Volgens de Spaanse autoriteiten kregen de bendeleden 30% van de opbrengst van de drugs als ze deze veilig de haven van Algeciras wisten uit te krijgen. De corrupte havenarbeiders en andere criminelen ontmoetten elkaar regelmatig in een huis in de wijk Saladillo, waar ze door de politie werden geobserveerd.

Nederland en Marokko

Leden van criminele organisaties uit Colombia, Frankrijk, Nederland en Marokko waren betrokken bij de grootschalige smokkel, aldus Spaanse media. Zij moesten er in Spanje op toe zien dat de drugs naar de juiste landen werden vervoerd.

480 kilo

Het Spaanse onderzoek leidde uiteindelijk in mie van dit jaar tot de onderschepping van 480 kilo cocaïne. De drugs waren weer verstopt in tassen in een container die afkomstig was uit Ecuador. Het leidde tot een serie arrestaties van 21 verdachten. Een verdachte, die ook wel de Maradona van de cocaïne werd genoemd, werd lopende het onderzoek geliquideerd. Hij werd in Malaga doodgeschoten tijdens het communiefeest van zijn zoontje.

Hieronder een video waarop te zien is dat verschillende bendeleden worden gearresteerd. Ook bevat het filmpje beelden van de in beslag genomen drugs.