Netwerk dat handelde in nepkleding opgerold

De Spaanse politie heeft 99 mensen opgepakt die 5,5 miljoen euro hebben verdiend met de handel in nep merkkleding. De kleding werd in illegale fabriekjes in Portugal gemaakt en dan verscheept naar het noordwesten van Spanje. Het geld dat met de verkoop werd verdiend, werd in onder meer twee moskees verborgen.

De imams van deze moskees zijn ook opgepakt. Een van hen zou de leider van de organisatie zijn, de ander is opgepakt op verdenking van witwassen.

Het netwerk had door heel Spanje mensen die de kleding verkochten. Er zou de afgelopen twee jaar zeker 235 ton aan kleding en schoenen zijn verkocht. Een gedeelte van het geld, ongeveer 100.000 euro, werd als donatie aan een van de moskees overgemaakt.

Miljoen kledingstukken

In Spanje zijn meer dan een miljoen kledingstukken in beslag genomen. Het gaat om steden als Madrid, Barcelona, Sevilla en Malaga. Ook werden 60 pinpassen, meerdere vuurwapens en software met meer dan 200 kledingmerken in beslag genomen.

In Portugal werden tien illegale fabrieken gesloten, waar de kleding werd gemaakt. In Spanje werden 65 personen opgepakt, in Portugal 34. Het gaat om Senegalezen, Portugezen, Marokkanen en Spanjaarden.