Netwerk hulpdiensten België open

Het zogeheten Astrid-netwerk, van de hulpdiensten in België, is niet versleuteld en daarom makkelijk af te luisteren. Het netwerk wordt onder meer gebruikt door de politie, brandweer en ziekenwagens en werd in 1998 opgericht. Het digitale netwerk gebruikt geen enkele vorm van encryptie. Met een eenvoudige scanner, een laptop en een stukje open source decodeersoftware kan de communicatie tussen de hulpdiensten zonder veel moeite onderschept worden.

Encryptie bovenop het zogenoemde Tetra-protokol aanzetten is heel makkelijk. Het C2000-net in Nederland is wel gecodeerd.

België gebruikte geen encryptie te gebruiken om problemen te vermijden bij het gebruik van verschillende merken van radioapparatuur. Maar nu komt er toch een versleuteling op het netwerk. Alle toestellen die op het netwerk communiceren moeten nog omgeschakeld worden voor de encryptie.

In België is afluisteren van een dergelijk netwerk strafbaar. Eind augustus werd nog bekend dat er huiszoekingen zijn gedaan uitgevoerd bij enkele journalisten die er van verdacht werden dat ze over apparaten beschikken om de communicatie van Astrid te onderscheppen. 

Zie Knack.