Neven van Bouterse vrijgesproken na wapenvondst

De van verboden wapenbezit verdachte neven van Desi Bouterse zijn afgelopen dinsdag in Suriname vrijgesproken door de rechter. Tegen zes andere verdachten eiste het OM in dat land maanden gevangenisstraf.

Wapenvondst

De zaak werd gevoerd naar aanleiding van een wapenvondst op 16 maart 2022. Toen kreeg de Surinaamse politie een melding van een informant, dat er twee terreinwagens onderweg waren, die waarschijnlijk verboden spullen vervoerden, en waarvan de inzittenden zich bezighielden met ‘illegale praktijken’. Dit meldt de Surinaamse krant Waterkant.

Scherpe patronen

In het eerste voertuig vond de politie achter een dichtgeklapte zitting drie vuilniszakken met daarin automatische wapens. In een rugtas werden nog twee semi-automatische wapens aangetroffen en nog dertien patronenhouders, met scherpe patronen. In totaal werden acht semi-automatische vuurwapens, 313 patronen en 13 patronenhouders aangetroffen en in beslag genomen.

In de plaats Nickerie werden nog zes andere mannen aangehouden naar aanleiding van deze vondst, waaronder Ernesto en Patrick B., neven van oud-president Bouterse.

Eis

Tegen Ernesto B. eiste het OM 12 maanden celstraf, waarvan 7 maanden voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar en tegen Patrick B. 12 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. Daarnaast werd een geldboete van 5000 SRD geëist of 2 maanden hechtenis. 5000 Surinaamse dollars zijn 123 euro waard.

Advocaat Gregory Sitaram betoogde in zijn pleidooi dat beide cliënten van hem van meet af aan alle verwijten met klem hebben ontkend. Ze hebben geen bemoeienis gehad met de diefstal en of bezit van de wapens.

De rechter concludeerde dat het OM geen link heeft kunnen leggen tussen de wapenvondst en de aanwezigheid van de neven van Bouterse in Nickerie. Op basis hiervan werden deze twee verdachten vrijgesproken.

Uit de wapenkamer van Desi Bouterse zelf werden eerder wapens gestolen en verhandeld. Dat ging onder meer om 25 AK-47 geweren.