New York wiet-arrestatie hoofdstad

Minister Opstelten van Justitie en Veiligheid – en trouwens het gehele kabinet – wil graag alle wiet de wereld uit, te beginnen in Nederland. En vóórdat alle wiet de wereld uit is wordt het bij ons in het dorp net als in New York. New York City is nu de Wiet Arrestatie Hoofdstad van de wereld zoals dat in de media heet. Nergens worden op een daily basis zoveel mensen voor kleine hoeveelheden wiet aangehouden als in New York: ongeveer 140 per dag. Het New York City Police Department arresteerde in 2010 50.383 mensen voor wietzakjesbezit. Zo’n 15% van alle arrestaties die de politie daar doet is voor wietzakjes van een grammetje of wat.

Miljoenen dollar omzet voor de politie, want het kost wel wat natuurlijk.

In 2005 waren er nog maar 29.752 van dergelijke arrestaties. De stijging is het gevolg van burgemeester Michael Bloomberg, die hier veel geld aan uitgeeft en de NYPD oplegt marihuanagebruikes achter de vodden te zitten.

Hoe kan dat? Want bezit van minder dan 25 gram wiet is in de staat New York sinds de Marijuana Reform Act van 1977 een overtreding (violation) met eventueel een boete van 100 dollar.

Maar: marihuana ‘branden’ of uit je zak halen in ’the public view’ is een misdrijf (criminal offense of misdemenour). Dat is het punt waar Bloomberg nu mee scoort. 

De politie vraagt op straat aan mensen die ze staande houden: empty your pockets of open your bag. Wie aan dat verzoek voldoet en dan een zakje wiet van een paar gram tevoorschijn haalt wordt aangehouden voor deze crime, want de drugs zijn ‘in public view‘.

En dan gaat het de belastingbetaler geld kosten want het cellenhuis moet gebeld, processen-verbaal moeten getikt, de rechter komt er aan te pas.

Het spreekt vanzelf dat de meeste arrestaties vallen onder zwarte en lichtgetinte personen. U begrijpt: omdat de aanhoudingen meestal plaatsvinden tijdens het preventief fouilleren in de buurten met hoge misdaadcijfers.

Dit is precies waar mannen als Opstelten, Teeven en Wilders naar toe willen: eerst de coffeeshops dicht.

De Nieuwe Wietdealertjes met hun bontkraagjes en hun scootertjes zien zonder coffeeshops hun kans schoon. De motoragenten gaan hen achterna jagen – tussen de kinderwagens door, over de stoep, bij u voor de deur.

En vervolgens wordt u op een avond, in uw nette buurt, op weg naar Albert Heijn, aangehouden.

Want: preventief fouilleren is er nu ook bij u in de buurt!

Uw zakje wiet (of erger) gaat in de achterzak van de agent. U gaat met boodschappentas en al mee naar het bureau.

Uw wachtende gezin wordt wel door de advocaat gebeld. Net als in New York.