New Yorker door het lint: doden en chaos

Een roller-coaster van geweld vrijdag en zaterdag in New York City nadat een 23-jarige jongen ruzie kreeg met zijn ex-schoonmoeder. Drie dodelijke steekpartijen, dodelijke aanrijding, twee autodiefstallen, twee carjackings, vier niet dodelijke steekpartijen, doodsbedreigingen en een jacht dwars door New Yorkse metrotuyunnels waarbij honderden agenten betrokken waren. Het begon vrijdag om 10 uur ’s ochtends toen Maksim Gelman in de flat van zijn ex-schoonmoeder in Brooklyn ruzie met haar kreeg. Hij stak haar dood met twaalf messteken.

Daarna wachtte hij ter plaatse zes uur lang op zijn ex-vriendin om haar eveneens met een dozijn messteken te doden.

Hij scheurt daarna weg in de Lexus van de familie, maakt aanrijdingen, sleurt bestuurders uit hun auto, rijdt iemand dood en verdwijnt uit beeld. De politie heeft inmiddels in de hele stad zijn foto verspreid, het is jongen met een drugsprobleem en bekend van kleine criminele feiten.

Uiteindelijk komen er berichten over een man die door metrotunnels aan het lopen is. De politie start met uitkammen van maar liefst drie metrolijnen.

Zaterdagochtend om half negen zeggen getuigen dat Gelman op een 1 trein zit in Midtown Manhattan. Hij tikt de krant weg die een vrouw zit te lezen en vraag: ‘Geloof je de dingen die ze over mij schrijven?’

De vrouw springt ongedeerd de trein uit en Gelman begint aan een tocht door de tunnels. 

Dan zit hij plotseling weer in een trein. Hij loopt op de 40-jarige Joseph Lozito af en zegt: ‘Jij gaat dood’. Hij begint te steken maar verwondt Lozito niet dodelijk.

Daarna beukt hij op de deur van de bestuurder. Die ziet hem samen met twee andere personeelsleden voor de deur staan. Ze openen de deur en beginnen een gevecht waarbij Gelman uiteindelijk wordt overmeesterd, op een 3 trein vlakbij Times Square.

Na meer dan 24 uur is de een angstpsychose in de stad voorbij. Behalve wat incoherente woorden zei de verdachte tegen de politie: ‘She had to die.’

{youtube}eO3M0jzypUA{/youtube}