NFI: meer zelfgemaakte explosieven in Nederland

Het aantal zelfgemaakte zware explosieven dat in Nederland door criminelen is gebruikt is het afgelopen jaar fors toegenomen. Dat zegt het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Vorig jaar deed het NFI onderzoek naar 31 zaken waarin de politie dergelijke explosieven aangetroffen heeft. Dat is bijna drie keer zoveel dan in 2019.

Directeur Marc Elsensohn van het NFI heeft tegen de NRC gezegd dat hij dat een ‘schrikbarende toename’ vindt. Dit soort explosieven worden volgens hem vooral in de georganiseerde misdaad gebruikt voor bedreigingen en aanslagen.

Deskundigen van het NFI doen ook onderzoek naar handgranaten en explosieven die bij plofkraken worden gebruikt. In totaal verdubbelde de afgelopen vijf jaar het aantal onderzoeken door het NFI over gebruik van een explosief naar 107.

Directeur Elsensohn zegt ook dat zijn instituut de vraag naar explosievenonderzoek niet meer aankan.

Omdat het NFI de komende jaren geld tekort komt gaat het de komende vijf jaar minder onderzoeken verrichten voor de politie en het Openbaar Ministerie. In 2020 was er een tekort van bijna 3 miljoen euro op een begroting van 83 miljoen euro.