‘Niet bang zijn voor Turks-Duitse boksclub’ (VIDEO)

Politie en gemeenten in Twente waarschuwen in TC/Tubantia voor de komende vestiging in Twente van de Duitse boksclub Osmanen Germania, en voor drie nieuwe vestigingen in Twente van Saudarah, een steunclub van MC Satudarah. Osmanen Germania verspreidt zich snel in het Duitse biker-milieu.

Hells Angel

De club (ook wel OGBCis van oorsprong een Turks-Duitse vereniging die in 2015 werd opgericht in Frankfurt-am-Main en heeft 20 charters, met name in Nordrhein-Westfalen, de deelstaat van het Roergebied langs de Nederlandse grens. Oprichters waren de bokser Mehmet Bagci en voormalig Hells Angel Selcuk Can Sahin, waarmee een duidelijke link met de Hells Angels bestaat.

Grijze Wolven

Er zijn berichten dat leden van de club zich hebben gemanifesteerd op bijeenkomsten waar ook Grijze Wolven waren, een rechts-extremistische en gewelddadige Turkse groep. Grijze Wolven hebben zich de afgelopen decennia met name gericht op (moord)aanslagen tegen Koerdische en linkse Turken. De politie deed in 2016 invallen en doorzoekingen in een onderzoek in Nordrhein-Westfalen, en zeven leden van OGBC kwamen vast te zitten.

Op een ‘Offizielles Video’ (zie onder) zijn veel gemaskerde leden te zien. Ook lijkt de video te verwijzen naar mythes over de geschiedenis van Groot-Turkije die in kringen van de Grijze Wolven en bij rechts-extremistische Turken populair zijn.

Kwetsbare jongeren

Tegenover TC/Tubantia stellen Twentse bestuursleden van Osmanen-Germania dat de burgemeesters in Twente zich ten onrechte zorgen maken. Het gaat volgens hen zuiver om een boksclub met sportieve aspiraties. Ook zeggen ze niets met enige motorclub te maken te hebben. Fatih Karagus (28) uit Almelo tegen TC/Tubantia:

We zijn een boksclub, bedoeld om kwetsbare jongeren te helpen een normale plek te krijgen in de maatschappij. Voor ons hoef je niet bang te zijn.

Vooroordelen

Verhalen in Duitse media over banden met wapen- en drugshandel zouden ‘vooroordelen’ zijn. De verhalen zouden zijn ‘aangewakkerd door de Koerdische beweging Bahoz‘ die de club zwart wil maken, zegt een Duits bestuurslid.

Bahoz is een beweging die in het voorjaar van 2016 is opgericht waar veel jongeren van Koerdische komaf zich bij aansluiten.

Osmanen Germania hanteert volgens de beide bestuurders strenge huisregels: geen drugs, geen alcohol en niet gokken. Wie zich daar niet aan houdt moet vertrekken.

De club zoekt nu een eigen pand in Twente. In Twente wonen naast veel Nederlanders van Turkse komaf ook veel mensen van Turks-Koerdische afkomst.