Verdachte bekent, advocaat ontkent

Alberto L. (rechts) volhardt in zijn bekentenis dat hij op 28 december 1994 meesteroplichter Paul Nieto (links) op straat in Rotterdam heeft doodgeschoten. Maar zijn advocaat probeerde maandag voor de rechtbank in Rotterdam dat verhaal onderuit te halen. Aldus De Telegraaf. Advocaat Sam Lodder voelt zich in een ‘dubbele’ rol tegenover zijn cliënt. Hij zei: ‘Ik vind dat als er twijfels zijn over schuld, en die heb ik, de rechtbank daar rekening mee moet houden. Dat begrijpt hij’.

De officier van justitie eiste twaalf jaar voor moord. Ze vond de verklaringen van L. consistent en vond enkele gaten in het geheugen voorstelbaar.

Advocaat Lodder onderstreepte dat L. zich vergiste in het aantal afgevuurde kogels en in de kleren die Nieto die dag droeg. Hij vroeg vrijspraak.

Begin vorig jaar meldde L. zichzelf op het hoofdbureau van politie in Rotterdam met het verhaal dat hij Paul Nieto had doodgeschoten. Tot twee keer toe stuurden agenten de man weg.

L.: ‘Ik ben naar de politie gegaan om schoon schip te maken. Ik liep al zo lang met die zaak, ook al dacht ik er niet vaak aan.’ Nieto en L. hadden ruzie over een koffer met heroïne. Ze waren bekenden van elkaar.

Uitspraak is op 14 augustus.

De criminele ‘graaf’: rijk en triest leven

Moord uit 1994 lijkt opgelost