Nieuw boek over Willem Holleeder

Over enkele weken verschijnt het boek Holleeders Onderwereld, geschreven door Wim van de Pol. Als enige journalist kreeg Van de Pol toegang tot de complete politiedossiers van de strafzaak tegen Willem Holleeder en tot stukken uit dossiers van tientallen andere moordzaken die ermee in verband blijken te staan die zijn ingebracht in de zaak.

Van de Pol schetst in het nieuwe boek onder andere alternatieve scenario’s voor wie er achter de moorden kunnen zitten waarvan Willem Holleeder wordt verdacht. Daarbij citeert hij veelvuldig uit processen-verbaal. Zo ontstaat een compleet beeld van de onderwereldoorlog die Nederland vanaf 1999 in zijn greep hield. Een heel ander beeld dan de beperkte geschiedenis die tot nu toe in de media is geschetst. Naast Holleeder blijken er andere hoofdrolspelers te zijn geweest.

Meer dan een Jordanese familieruzie

Uit het boek blijkt ook dat de rechtszaak tegen Holleeder veel meer is dan een schilderachtige Amsterdams-Jordanese familieruzie. Het is ook het einde van een tijdperk vol hebzucht en afrekeningen. Een periode waarin tal van conflicten door elkaar liepen, met meer dan één hoofdrolspeler.

Rauwe werkelijkheid

In Holleeders Onderwereld lezen we regelmatig de rauwe werkelijkheid direct uit de originele politiedossiers, leesbaar gemaakt en van een toelichting voorzien door de auteur. Het zijn de oorspronkelijke, persoonlijke verhalen van de criminelen zelf, getuigen en slachtoffers die een nooit eerder vertoond beeld schetsen van Holleeders onderwereld.

P: Zal ik zeggen, je mag mij ophalen, je mag mij handboeien opzetten, als ik weet waar hij zit zal ik je niet bellen. Als ik weet waar hij zit zal ik je niet bellen, Jan. Ik zeg in je gezicht, ik zal hem in stukken hakken.

J: Dan weet je wat er gebeurt hè?

P: Als ik de kans krijg, maakt me niet uit wat hem betreft, zullen hem opvreten en als ik 10 jaar krijg interesseert me niet.

J: Maakt jou niet uit?

(…)

Sander Janssen, advocaat van Willem Holleeder, schreef het voorwoord van het boek.

U kunt hier het boek alvast bestellen: Holleeders Onderwereld