Nieuw camerasysteem haven Rotterdam

De Rotterdamse haven wordt dit voorjaar extra beveiligd met een cameranetwerk. Dat meldt het Havenbedrijf Rotterdam dinsdag. De apparatuur wordt onder meer ingezet om diefstal van ladingen, beroving, vernieling en internationale cokehandel tegen te gaan. De proef begint met twaalf camera’s op de Sluisjesdijk.

Het nieuw in te voeren systeem is een initiatief van het Havenbedrijf Rotterdam, havenondernemersvereniging Deltalinqs, Douane, de Politie eenheid Rotterdam en Gemeente Rotterdam.

'De betrokken partijen kunnen op basis van autorisaties beelden gebruiken voor signalering, observatie en vastlegging van criminaliteit', schrijft het Havenbedrijf. In de Rotterdamse haven worden regelmatig ladingen cocaïne uit onder meer Zuid-Amerika onderschept. Bij die coketransporten zijn in veel gevallen ook havenmedewerkers betrokken. Via het camerasysteem de initiatiefnemers de criminelen letterlijk beter in beeld te krijgen.

De proef begint in het voorjaar van 2014 met twaalf camera’s op de Sluisjesdijk. 'Er is voor dit gebied gekozen vanwege de specifieke gebiedskenmerken en de aanstaande herinrichting van de pier', meldt het Havenbedrijf. Eind 2014 vindt een evaluatie plaats. Mogelijk wordt het daarna uitgebreid in de rest van de haven.