Sabotagepoging internet verijdeld

Een poging om het internet te saboteren en deels lam te leggen is deze week voorkomen. Begin vorige week heeft de Egyptische marine drie mannen aangehouden die op de Middelandse Zee bij Alexandrië een onderzeese kabel door wilden snijden. Als dat was gelukt was één van de belangrijkste internetverbindingen tussen Europa en Azië geblokkeerd. De kabel in kwestie was de zogeheten SEA-ME-WE 4 die door het Suez-kanaal en de Rode Zee loopt. Dat meldde persbureau Reuters.

De bandbreedte van de kabel is 1,28 terabits. De kabel verbindt Frankrijk met Maleisië en Italië en Noord-Afrika. Foto’s van de arrestatie van de mannen zijn op Facebook gezet. 

Zeeverbindingen vormen mede de ruggengraat van het internet. Indien de aanval was gelukt was het webverkeer over de gehele wereld geblokkeerd of vertraagd geweest. Veel landen hebben reserveverbindingen aangelegd om bij beschadigingen door scheepsankers of sabotage verkeer om te kunnen leiden maar die zijn er niet overal. Het Suez-kanaal bij Alexandrië is een kwetsbaar punt omdat daar relatief veel verkeer samenkomt

In Eypte zijn de afgelopen weken meer van dergelijke aanvallen op zeekabels gemeld. In 2008 waren er een vergelijkbare aanvallen.