Cursus misdaadjournalistiek: laatste plaatsen

Voor de cursus misdaadjournalistiek die dit voorjaar wordt gegeven zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Wees er snel bij, want het gaat om de laatste plekken. En: vol is vol. Hieronder meer informatie. 

Door Redactie Crimesite

Misdaadjournalistiek is een populair genre. Berichten in de krant over misdaad worden vaak het best gelezen. TV-programma’s scoren torenhoge kijkcijfers. Toch zijn er niet veel mensen die zich in berichtgeving over misdaad hebben gespecialiseerd. Voorjaar 2018 start daarom een cursus misdaadjournalistiek.

Zes avonden over onder andere: hoe vergaar je informatie en ga je met bronnen om, hoe werken opsporingsonderzoek, strafvordering en rechtspraak, welke genres en schrijfstijlen zijn er, hoe vind je diepgaande informatie over verdachten, getuigen of bedrijven. Deelnemers krijgen ook verschillende praktijkopdrachten. 

Duur van de cursus: zes avonden, drie uur per avond. 

Periode: maart – april 2018

Plaats: Amsterdam

Prijs: 499 exclusief btw

Aantal deelnemers: maximaal 20

Bedoeld voor o.a:  bloggers, journalisten die zich verder willen specialiseren, voorlichters, advocaten, politie- en justitie personeel, studenten of net afgestudeerden.

Aanmelden: via het aanmeldingsformulier (vol = vol)

Docenten

De cursus wordt gegeven door verschillende ervaren journalisten, onder wie:

Wim van de Pol. Hoofdredacteur Crimesite, voorheen onderzoeksjournalist NOS-Journaal en Zembla. Auteur van verschillende misdaadboeken.

Timo van der Eng. Uitgever Crimesite. Schrijft ook misdaadverhalen voor onder andere Nieuwe Revu en Panorama. Vroeger freelancer voor onder andere Het Parool. Auteur van de bestseller Kokkie, het turbulente leven en de aangekondigde dood van Martin Kok. 

Vincent Verweij. Onderzoeksjournalist en programmamaker voor onder andere KRO-Reporter, Brandpunt, Zembla en Crimesite. Schreef ook enkele true crime boeken.

Dirk Bayens. TV-journalist. Was (misdaad)verslaggever bij o.a. AT5, Netwerk, Zembla en KRO Reporter. Tegenwoordig werkzaam bij het programma ‘Opgelicht’.

Wouter Laumans. Auteur van het veelgeprezen Mocro Maffia. Deed verslaggeving voor AT5, Nieuwe Revu en Panorama. Ontwikkelt nu misdaadprogramma’s voor Omroep WNL.

Alle journalisten zijn eerder al voor andere instellingen gastdocent geweest.

Inhoud

Naast de theorie bevat de cursus ook een praktische component en werken de deelnemers individueel aan verschillende misdaadverhalen. De verhalen worden aan het einde van de cursus gepubliceerd op Crimesite.

Avond 1 – Algemene inleiding

Onder andere over officiële en niet-officiële bronnen. Hoor en wederhoor. Bronbescherming. Specifieke kenmerken van de misdaadjournalistiek. Do’s en don’ts. Spelers als politie en Openbaar Ministerie, advocatuur en criminelen. Het gebruik van internet. Het doen van archiefonderzoek. En: hoe krijg je een politiedossier in handen en wat doe je er mee?

 Avond 2 – Opsporing, strafvordering en rechtspraak

Onder andere: wat mag een journalist wat een rechercheur niet mag – en andersom. Welke opsporingsmethoden gebruikt de politie (verhoren, technisch onderzoek, tappen, observeren, afluisteren, etc.)? Welke soort rechtszittingen zijn er en welke positie heeft de verdachte en het OM in het proces. De rol van advocaten. Hoe werken tbs, proefverlof en voorlopige hechtenis? 

 Avond 3 – Toolbox

De online gereedschapskist van de misdaadjournalist. Hoe kun je via internet diepgaande informatie vinden over personen en bedrijven. Wat zijn ‘deep databases’ en hoe krijg je er informatie uit. Hoe vind je mobiele telefoonnummers van mensen? Hoe vind je oud-werknemers van bepaalde bedrijven? Waar woont familie van een verdachte? Hoe vind je harde cijfers en feiten over misdaad? Hoe kun je social media van personen analyseren? Wie zit er achter anonieme accounts of websites?

 Avond 4 – Geheime opnames en veiligheid

Op deze avond komen onder andere aan bod: het opnemen van telefoongesprekken, het maken van opnames met verborgen camera en/of microfoon, hoe doe je dat, wat mag wel en wat mag niet? Ook de risico’s die kleven aan de misdaadjournalistiek. Hoe voorkom je bedreigingen, wat doe je als die er toch komen, juridische opties (aangifte doen of niet), praktische opties. Welke rol kan justitie spelen? Deze avond bespreken we ook de voortgang van de praktijkopdrachten.

 Avond 5 – Genres, schrijfstijl en visualisering

Hoe schrijf je verschillende soorten artikelen (hoe schrijf je bijvoorbeeld een achtergrondartikel, nieuwsbericht, reconstructie)? Wat doe je als je uniek beeldmateriaal bezit. Hoe ga je om met namen en foto’s? Hoe visualiseer je criminele netwerken? Hoe pitch je een artikel? Welke mogelijke opdrachtgevers zijn er en in welk soort artikel zijn ze geïnteresseerd?

Op deze avond ook veel aandacht voor de vraag: hoe schrijf je literaire non-fictie?

 Avond 6 – Misdaadverhalen op televisie in beeld brengen

Wie doet wat bij het maken van een misdaadverhaal op televisie, of voor andere video platforms? Wat maakt televisie op dit gebied anders dan schrijven? Hoe krijg je betrokkenen zo ver dat ze op camera hun verhaal vertellen?  Aan de hand van talloze fragmenten uit reportages, wordt uitgelegd wat de specifieke mogelijkheden en moeilijkheden zijn bij het maken van een video productie over misdaad. In deze laatste sessie worden ook de praktijkopdrachten uitgebreid geëvalueerd.

Deelnemers die de cursus met goed gevolg hebben afgerond, ontvangen een certificaat.

U kunt zich aanmelden voor de cursus Misdaadjournalistiek door onderstaand formulier in te vullen. Na ontvangst van uw aanmelding sturen wij u een factuur. Nadat u deze heeft betaald is uw inschrijving definitief. Na uw inschrijving krijgt u van ons een uitgebreide cursusopzet. U hoort dan ook de precieze locatie van de cursus in Amsterdam en op welke avonden de cursus zal plaatsvinden.

Fout: Contact formulier niet gevonden.