Nieuw: dief stuurt zichzelf op

In Spanje hebben ze iets nieuws ontdekt. De Guardia Civil heeft te maken gehad met "Trojaanse" dieven die zichzelf met pakketpost opsturen met de bedoeling terecht te komen in een vrachtwagen met andere pakketjes. Eenmaal aan boord van de vrachtwagen pakken ze zichzelf uit en gaan op hun gemak inventariseren wat er zich in de andere pakketjes bevindt. Als ze genoeg waardevolle voorwerpen hebben verzameld stappen ze uit.

Verzamelcentrum

De dieven gebruiken stevige houten kisten om zichzelf in te vervoeren zodat ze niet beschadigen. Aan de buitenzijde staat doorgaans 'fragiel' vermeld. De dozen worden opgehaald door pakketdiensten, naar een verzamelcentrum gebracht en vervolgens in een vrachtwagen geladen voor verder vervoer.

'Juwelen'

Daar slaan de dieven hun slag en sorteren ze de artikelen die van hun gading zijn. Medeplichtigen zorgen ervoor dat de vrachtwagen op zeker moment stopt zodat de dieven de trailer kunnen verlaten, meestal via gaten in het dak. Volgens Europol, die de waarschuwing van de Spanjaarden heeft overgenomen, zijn de dieven vooral uit op waardevolle spullen als 'juwelen, mobiele telefoons en elektronica'. 

Voor wie het nog niet begrijpt, de Guardia Civil heeft een animatie-video gemaakt: