Nieuw dna-bewijs in liquidatiezaak Wassink

In het onderzoek naar de moord op John Wassink (foto links) is nieuw dna-bewijs gevonden op de trekker van het vuurwapen dat waarschijnlijk het moordwapen was. Dat heeft Kobus Lorsé’s advocaat aan Crimesite gezegd. Dit dna is niet van zigeunerkoning Lorsé, die nog steeds de enige verdachte is van de moord op zijn schoonzoon.

Door @Wim van de Pol

John Wassink (45) is in de zomer van 2014 in een kanaal in West-Brabant gevonden. Op het terrein in Roosendaal waar hij woonde was Lorsé de laatste die hem heeft gezien en zijn dna-sporen van hem gevonden, op een matras, op een bivakmuts en een glas melk in het chalet van het slachtoffer. Het Openbaar Ministerie erkende met excuses aan Lorsé dat dit dna-bewijs niet voldoende voor veroordeling was, ook al omdat Lorsé daar nu eenmaal geregeld over de vloer kwam.

Lorsé zat wel enige tijd vast maar kwam op vrije voeten, na een veroordeling voor het bezit van twee vuurwapens. Een ex-zakenpartner van Wassink heeft gezegd dat Lorsé achter de moord op Wassink zit maar deze kon dat niet nader hard maken. Al met al blijft Lorsé de enige verdachte en justitie zet de zaak tegen hem door.

Plastic zakje

Wassink is niet doodgeschoten met één van de twee vuurwapens waarvan Lorsé (foto rechts) heeft toegegeven dat ze van hem waren. Er is een derde vuurwapen, dat Lorsé zegt te hebben gevonden toen hij op het terrein van Wassink kwam, Wassink was toen al verdwenen. Hij zag het wapen liggen en heeft dat in een plastic zakje weggelegd. Later heeft de politie dat gevonden. Zijn advocaat Ed Manders: ‘Als Kobus iemand neer heeft geschoten dan laat hij toch niet dat wapen daar op het terrein liggen.’

Justitie gaat er nu van uit dat dit het wapen is waarmee Wassink is doodgeschoten, hoewel dit nog niet volledig zeker is. Op de trekker van dit wapen is een dna-spoor gevonden van een man. Het blijkt van een crimineel te zijn die veroordeeld is in een wapenzaak, en nu vast zit. Op het wapen zitten ook twee mengprofielen van nog andere mannen, en dat van verdachte Lorsé.

Advocaat Ed Manders:

Voorlopig verwacht ik nog geen inhoudelijke behandeling. Ik heb nog een hele lijst onderzoekswensen en ik wil nog getuigen horen. Het nader forensisch onderzoek, bijvoorbeeld het dna-onderzoek zal nog lange tijd in beslag gaan nemen.

Een overzicht van de berichten over de moordzaak:

Auto in kanaal in onderzoek verdwenen Belg

Zes maanden cel voor Lorsé

Rechtbank schorst hechtenis Kobus Lorsé (UPDATE)

OM: dna-bewijs Kobus Lorsé niet bruikbaar

Lorsé niet gedagvaard voor moord Wassink

OM ziet dna-bewijs in moordzaak Wassink (UPDATE)