Nieuw dna-onderzoek vaker ingezet

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de komende jaren tientallen cold case-zaken opnieuw bekijken en daarbij gebruik maken van het verwantschapsonderzoek. Door middel van dit onderzoek kan de politie via het dna van bloedverwanten bij de dader terechtkomen. Deze vorm van dna-onderzoek is in ons land sinds 1 april van dit jaar toegestaan. In de zaak van Marianne Vaatstra begint het OM dinsdag met het verwantschapsonderzoek.

 

De leiding van het Openbaar Ministerie heeft aan de NOS laten weten dat er ruimte is om ongeveer tien cold cases per jaar op deze manier onder de loep te nemen. In de zaak van Marianne Vaatstra wordt het verwantschapsonderzoek voor het eerst gebruikt. 

Marianne Vaatstra is in de nacht na Koninginnendag in 1999 verkracht en vermoord gevonden in een weiland in de buurt van het Friese Veenklooster. Ze was op de fiets op weg naar huis.

Ruim 8000 mannen hebben afgelopen week een uitnodiging ontvangen om vrijwillig deel te nemen aan het grootschalige dna-onderzoek. Hieronder is een voorlichtingsfilmpje te zien over het verwantschapsonderzoek.

{youtube}oFolJ29Tdfc{/youtube}