Nieuw licht op dood amazone

Wedstrijdamazone Larissa Dumont (25) werd doodgebeten door haar hengst. In mei 1997 ontdekten politieagenten achter een huis bij Nieuwveen een bloedbad. In een hoekje van de buitenbak stond een bonte hengst met bloed om zijn mond en neus. De zaak zorgde voor ontsteltenis in de paardenwereld maar ging de vergetelheid in. De Telegraaf beschikt nu foto’s van het slachtoffer. Conclusie: Dumont moet zijn gedood door een mens.

Westernwedstrijden

Het lichaam van Larissa Dumont was extreem zwaar toegetakeld. Het leek dat zij door een roofdier was verscheurd. Dumont was door een erfenis rijk. In 1995 kocht ze in Nieuwveen een vrijstaand huis met weidegrond, een buitenmanege en een stal die al snel vol paarden stond. Met haar bonte hengst Jetalito Jet Set behaalde ze op wedstrijden talloze overwinningen.

Gapende wond

De politie stelde een dag na haar dood dat Larissa door Jetalito was doodgebeten. De hengst zou ergens van zijn geschrokken en haar te lijf zijn gegaan. Forensische sectie vond niet plaats. Dumont werd begraven en het dossier gesloten. De beelden die De Telegraaf nu in bezit heeft wijzen op moord of doodslag. Door een gapende wond was haar hoofd nagenoeg van de romp gescheiden en op de binnen- en buitenzijde van haar rechterhand zaten wonden.

Snijwonden

Forensisch patholoog Danny Spendlove oordeelt: 'In Larissa’s hals waren er meerdere scherprandige en diepe verwondingen, van oor tot oor. Nergens zijn paardentandafdrukken te zien. Dit zijn klassieke snijwonden, vrijwel zeker toegebracht met een mes. Dit is honderd procent een misdrijf.' De wonden aan de rechterhand komen hiermee overeen, zegt Spendlove: 'Deze vrouw heeft het wapen zien aankomen en nog geprobeerd zich te verweren. Bloeduitstortingen tonen veel geweld aan en opnieuw ontbreekt elk spoor van beten.'

Blauwe plekken

Een dierenarts en paardenliefhebber in hart in nieren zegt: 'Een paardenbeet is dit absoluut niet. Als een paard een mens bijt, doet het dat meestal in de bovenarm en niet in de hals. Zo’n beet laat hooguit blauwe plekken achter. Bij een paard van acht jaar zijn de voortanden bovendien niet scherp meer. Dit kan die hengst onmogelijk hebben gedaan.' Het paard had ook een zwaar bit in en kon dus d de mond niet genoeg openen om te bijten.

Bloedpatroon

Er zijn andere vreemde omstandigheden. Het bloedpatroon op Jetalito’s klopt hoofd niet. Het lijkt erop dat iemand bloed op de paardenmond smeerde, vrijwel zeker om Larissa’s dood op een ongeluk te doen lijken. Wie zou het kunnen zijn geweest. Haar toenmalige vriend trof Larissa die avond dood aan. Maar hij wilde De Telegraaf summier te woord staan. Hij zei evenmin in paardenbeten te geloven maar bang te zijn om als dader te worden gezien.

Stijgbeugel

De vriend zag haar kort voor haar dood in de bak rijden. Toen hij tien minuten later terugkeerde was ze dood. In een artikel heeft de vriend geschreven dat Larissa met een voet in een – beschadigde – stijgbeugel is blijven hangen en haar dodelijke verwondingen hebben opgelopen toen zij werd meegesleurd.

Elders omgebracht

Patholoog Spendlove ziet dat niet als mogelijkheid: 'Dan had het letsel er totaal anders uitgezien. Bijbehorende sleep- en bloedsporen zijn er blijkens de foto’s niet in de manege. De ligging van het slachtoffer en het bloedpatroon op haar kleding, rond het lichaam, op de sporenriempjes en op het paard stroken niet met dit verhaal. Alles wijst erop dat de vrouw elders is omgebracht en later is neergelegd.'

Wordt ongetwijfeld vervolgd.