Nieuw mega-lek in de Verenigde Staten

Meer dan vijf jaar geleden bracht Chelsea Manning de documenten in Wikileaks aan, twee jaar geleden kwam Edward Snowden met een enorme lading NSA-documenten. Nu is er een vergelijkbare lekkage van geheime documenten in de Verenigde Staten: voornamelijk over drones.

Drones

Donderdag publiceerde website The Intercept een enorme collectie documenten, bijna allemaal over et gebruik door de Verenigde Staten van onbemande vliegtuigen, of drones. Dergelijke vliegtuigen worden ingezet om op grote schaal mensen te doden, maar ook om informatie te verzamelen. De documenten zijn vooral afkomstig van de CIA en het Joint Special Operations Command, het opperbevel waar speciale eenheden van Marine, Landmacht, Luchtmacht en Mariniers onder vallen.

Alleen in Jemen vonden in augustus 2015 meer dan 490 mensen de dood door aanvallen van Amerikaanse droes. Het gaat met een mechanische vaart volgens het principe: find, fix and finish.

90 %

Eén van de conclusies is dat 90 procent van de drong-aanvallen in een periode van vijf maanden een verkeerd doelwit raakten. Zo werd een Brits staatsburger gedood. Er zijn ook details uitgelekt over het proces waarmee wordt besloten wie er dood moet en wie niet, en het systeem van de voetbalkaartjes waarmee dat gebeurt. Ook de grote mate van betrokkenheid van president Obama bij het autoriseren van het moorden wordt duidelijk gemaakt.

‘Fout’

De documenten zouden afkomstig zijn van één enkele klokkenluider. Hij/zij zegt:

Deze belachelijke explosie van watchlisting mensen in de gaten houden en op stapels leggen, hen nummers geven en de doodstraf geven op wereldwijde schaal. Het was vanaf het begin an aan fout.

Zie de documenten.