Nieuw onderzoek moord zonder lijk

In de zaak tegen Cafer G., die is veroordeeld voor de moord op Michael de Vrieze uit het Friese Burum, wordt er nieuw onderzoek gedaan naar gevonden bloedsporen in de woning van het slachtoffer. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald. Tevens worden getuigen opnieuw gehoord.

Door deze ontwikkelingen zal de zaak in hoger beroep nog op zich laten wachten, dat meldt RTV Noord vrijdag. Cafer G., toentertijd huisgenoot van het slachtoffer, is in januari van dit jaar veroordeeld tot een celstraf van twaalf jaar voor de moord op Michael de Vrieze.

Henk Peters

Opvallend aan deze zaak is dat het lichaam van het slachtoffer nooit is gevonden. En veroordeling voor een moord zonder lijk is niet uniek. Zo werd Frans J. eerder in hoger beroep veroordeeld voor de moord op hobbyfotograaf Henk Peters uit Doorwerth. Ook zijn lichaam is nooit gevonden. J. was in eerste aanleg door de rechtbank vrijgesproken.

Schaken

De Vrieze verdween op 11 april 2010 toen hij in een casino in Groningen was geweest. Zijn schaakvrienden belden de politie toen hij niet op een schaaktoernooi kwam opdagen. Hij bleek al enige tijd niet thuis te zijn geweest.

Motief

Het motief voor de moord of doodslag zou geld zijn geweest. G. heeft 75 keer geld opgenomen met de creditcard en de bankpas van De Vrieze. Ook reed hij na de verdwijning van De Vrieze in diens auto, dat blijkt uit de foto die is gemaakt door een flitspaal. G. reisde later naar Turkije, waar zijn familie vandaan komt. Anderhalf jaar later werd G. in Rusland opgepakt.

Bloedsporen

De advocaat van Cafer G., Arthur Scholtmeijer, zegt tegen RTV Noord dat het merendeel van de aangetroffen bloedsporen in de woning van De Vrieze nooit zijn onderzocht. Dat moet nu dus wel gebeuren, zo heeft het gerechtshof in Leeuwarden bepaald.