Nieuw onderzoek naar moordenaar Admilson

Het Openbaar Ministerie heropent het onderzoek naar een mogelijke moordaanslag met een handgranaat op een Nederlands pantservoertuig in Afghanistan in 2010. Dat heeft de advocaat van een betrokken soldaat aan Crimesite laten weten.

Rugletsel

Volgens advocaat Sébas Diekstra heeft het militaire Openbaar Ministerie in Arnhem hem gezegd de zaak nog een keer te onderzoeken. Indertijd werd de militair Erik Groenendijk ervan beschuldigd betrokken te zijn geweest bij het opzettelijk veroorzaken van een granaatexplosie. Groenendijk liep ernstig rugletsel op bij de aanslag. Diekstra: ‘Ik hoop dat Edmilson R. alsnog zijn straf krijgt.’

Scherp

Diekstra stelt dat er inmiddels stevig aanwijzingen zijn dat Admilson R. degene is geweest die de ontploffing veroorzaakte. R. zou een granaat in het Bushmaster-voertuig op scherp hebben gezet terwijl hij Groenendijk met een smoes in het voertuig liet kijken en zelf op veilige afstand bleef.

Dwingeloo

Eerder heeft Groenendijk vergeefs aangifte gedaan bij justitie. Het OM komt na een publicatie in mei in De Telegraaf wel in actie.

Volgens de krant zijn er belangrijke feiten tegen R. in het onderzoek buiten beschouwing gebleven. R. was al eerder betrokken bij drie andere incidenten met handgranaten.

In 2012 vermoordden Admilson R. en zijn broer Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Jan en Greet Veenendaal in Exloo. Ze kregen van de rechtbank dertig jaar cel. Nu zijn ze in hoger beroep.