Nieuw onderzoek naar oude dubbele moord

Het Nederlandse echtpaar Harry (63) en Truus (61) Langendonk werd op 7 juni 1997 op brute wijze in Duitsland vermoord. Ze waren op reis met hun camper toen ze werden doodgeschoten en hun keel werd doorgesneden. Naar aanleiding van een recente documentaire over de zaak is de Duitse politie een nieuw onderzoek gestart. 

Het echtpaar werd ten oosten van München vermoord. Waarschijnlijk is de dader, twee uur na de moord en nadat hij de lijken in de Westfalia-camper had gelegd, met de camper van het echtpaar naar Neurenberg gereden. Daar heeft hij een paar uur later de camper in brand gestoken. Het Duitse onderzoeksteam kwalificeert de dubbele moord als een van de gruwelijkste misdrijven waarmee ze zich heeft beziggehouden.

Compositietekening

Een maand na de moord heeft de Duitse politie een compositietekening van de mogelijke dader verspreid (bovenste afbeelding). Het zou gaan om een man met een Oostenrijks accent, die zich ophield op de plek waar de brandende camper werd aangetroffen. De moord zelf vond plaats tussen Nußdorf en Matzing, twee plaatsjes in de buurt van Duits-Oostenrijkse grens.

Tokarev

Het echtpaar Langendonk (foto onder) werd waarschijnlijk doodgeschoten met een Tokarev, 7,62 mm. Dat is een semi-automatisch pistool, van origine van Russische makelij.

De documentaire over de zaak Langendonk werd onlangs uitgezonden door de Duitse zender Vox. Het leverde de politie twintig nieuwe tips op.