Nieuw onderzoek zaak Nathalie Weinreder

Justitie moet meer onderzoek doen in de moordzaak van Nathalie Weinreder uit Almelo. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem woensdag bepaald na onderzoekswensen van de advocaat van verdachte Dennis V. (25), die eerder door de rechtbank in Almelo werd veroordeeld tot negen jaar cel en tbs voor doodslag op zijn 23-jarige ex-vriendin. Volgens John Peters, advocaat van V., zou dit wel eens een kanteling in de zaak kunnen betekenen.

Door @Michael de Hoogh

Nathalie Weinreder (23) is in de nacht van 10 op 11 december 2010 in haar woning in Almelo om het leven gebracht. Dennis V. is in eerste aanleg door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot negen jaar cel en tbs voor doodslag, maar hij zegt nog altijd onschuldig te zijn.

Schijn tegen

John Peters, de advocaat van de 25-jarige Dennis V., vindt dat justitie veel fouten heeft gemaakt in het onderzoek en dat men zich vanaf het moment dat het slachtoffer werd gevonden, heeft gericht op zijn cliënt. 'Hij heeft de schijn tegen, maar op basis van dit dossier kun je niet iemand veroordelen', aldus Peters. De raadsman had graag gezien dat justitie onder meer onderzoek had gedaan naar de harde schijven van computers van twee vrouwen waar een andere potentiële verdachte contact mee had. Daar zou volgens Peters ontlastend bewijs voor V. uit kunnen komen.

Abortus

Verder wil Peters twee getuigen horen, het NFI moet onderzoek doen naar de delict gerelateerdheid van de aangetroffen sporen en nog een aantal onderzoekswensen. Het gerechtshof heeft besloten dat alle wensen van de raadsman worden ingewilligd. Volgens de verdediging zou de zaak nu wel eens kunnen kantelen.

Het Openbaar Ministerie (OM) is ervan overtuigd dat Dennis V. zijn ex-vriendin Nathalie Weinreder om het leven heeft gebracht. Zij zouden een conflict hebben gehad over de abortus die Nathalie had laten plegen. Verklaringen van verschillende getuigen wijzen er echter op dat V. en Nathalie dat alweer hadden uitgesproken en dat ze zelfs weer het bed met elkaar deelden.

Sporen

In de woning van Nathalie zijn sporen van V. aangetroffen, maar ook van andere mannen. Echter op het shirt van V. zaten wel bloedsporen van het slachtoffer. Volgens de verdediging omdat Nathalie vaker kleding van V. droeg. Deskundigen hebben de delict gerelateerdheid van die sporen niet vast kunnen stellen. Daar wordt nu ook onderzoek naar gedaan voor zover dat nog kan, drie jaar later.

Tegenstrijdig

Volgens de verdediging is er nog zeker één potentiële verdachte in deze zaak, maar daar zou justitie nooit goed onderzoek naar hebben gedaan. Advocaat Peters mag deze man nu nog gaan horen. De man heeft eerder onder meer tegenstrijdige verklaringen afgelegd over zijn aanwezigheid bij de woning van Nathalie op de avond voor de moord.

De zaak in hoger beroep wordt vervolgd.