Nieuw politiepistool wordt Sig Sauer

‘Als het er op aankomt’. Dat is de slagzin van Sig Sauer. Deze Sig Sauer PPNL (voor politiepistool Nederland) wordt het nieuwe standaardpistool voor Nederlandse politie. Daarmee zullen op termijn de huidige dienstwapens, de Duitse Walther P5 en de Oostenrijkse Glock17, verdwijnen. Agenten zullen allemaal een omscholing krijgen, zoalshet hoort, volgens de Regeling Toetsing Geweldsbeheersing Politie. De laatste pistolen zullen naar verwachting eind 2013 worden vervangen. De Nederlandse Politiebond (NPB) is ongelukkig met de keuze.

De NPB is ‘onaangenaam verrast’ omdat over dergelijke aankopen normaal gesproken met de vakbonden wordt overlegd in de commissie Bewapening, Uitrusting en Kleding (de zogenaamde BUK-commissie) en het overleg over het nieuwe pistool was nog niet afgerond.

De bonden zijn niet geïnformeerd over de uitkomsten van de laatste ronde schietproeven.

Het nieuwe dienstpistool is een Europese aanbesteding waar ook Walther, Heckler&Koch en Beretta aan hebben deelgenomen. De Telegraaf schrijft dat het ministerie desgevraagd heeft medegedeeld dat ‘er ruim 40.000 wapendragenden zijn in Nederland die zo’n nieuw wapen krijgen’ De kosten per pistool zijn ‘minder dan 500 euro’. Wat de omvang van de deal is moet het ministerie contractueel geheim houden.

Op dit moment loopt er nog een Rijksrechercheonderzoek naar mogelijke omkoping bij de aanbesteding van de pepperspray in 2002.

Daarbij was wapengroothandel Technisch Bureau Müller (TBM) uit Arnhem betrokken. Volgens De Volkskrant speelt de agent die door TBM zou zijn omgekocht ook een rol bij de aanbesteding van de dienstpistolen.

Volgens het ministerie van Justitie zijn er bij de aanbesteding van het dienstpistool onderzoeken geweest van Rijksrecherche en Rijksauditdienst en geen onregelmatigheden vastgesteld.

Lees ook:

‘Omkoping politie: niet alleen pepperspray’

Pepperspray-schandaal bij politie