Nieuw record wapenaankopen VS op ‘Black Friday’

De Amerikaanse FBI heeft zaterdag een recordhoeveelheid controleaanvragen voor vuurwapenvergunningen binnengekregen. Dit was naar aanleiding van de massale koop van wapens op de koopjesdag ‘Black Friday’ en een aangekondigde herziening van het vergunningensysteem.

Nieuw record

De FBI kreeg na de koopjesdag ‘Black Friday’ 203.086 aanvragen binnen voor de controle van vergunningaanvragen voor wapens. Dat is een nieuw record voor het aantal verkopen op één dag. Twee eerdere records waren ook op ‘Black Friday’. Dit meldt de Amerikaanse krant USA Today.

Meerdere wapens

De vergunningaanvragen zijn overigens geen maatstaf voor de daadwerkelijke verkoop van wapens afgelopen vrijdag. Dat is waarschijnlijk hoger, omdat er meerdere wapens per aanvraag kunnen worden gekocht. De vergunningaanvragen worden behandeld door een speciaal bureau van de FBI dat controleert of kopers criminele antecedenten hebben.

Schietpartij in kerk

Het hoge aantal aanvragen volgt slechts dagen nadat de Amerikaanse minister van Justitie Sessions heeft aangekondigd dat het systeem voor wapenvergunningen drastisch zal worden aangepast, naar aanleiding van de schietpartij in een kerk in Texas. Daar schoot een oorlogsveteraan begin deze maand 25 mensen dood in de plaats Sutherland Springs.

Veroordeeld

Na de schietpartij liet de Amerikaanse luchtmacht weten dat ze de FBI nooit op de hoogte heeft gesteld van het feit dat de man in 2012 door de militaire tuchtraad was veroordeeld voor de mishandeling van zijn vrouw en kind. Bij de aankoop van zijn wapen in 2016 kruiste hij een vinkje aan, waarmee hij aangaf dat hij geen veroordelingen op zijn naam had staan. Het wapen was een semi-automatisch geweer van het type Ruger AA556 (zie foto).