Nieuw schandaal met politiemol

In Den Haag is een 28-jarige agent op 1 juni aangehouden wegens het lekken van informatie, meldt het Openbaar Ministerie. Het is het tweede schandaal binnen een jaar met een politiemol.

De man wordt verdacht van corruptie, schending ambtsgeheim, medeplegen inbraken en pogingen daartoe en deelneming aan een criminele organisatie. Hij blijft in ieder geval nog 60 dagen langer in voorarrest. Dat besloot de raadkamer van de rechtbank Den Haag woensdag.

Behalve de politiemol zitten in deze zaak nog drie mannen vast. Een vrouw die ook op 1 juni is aangehouden zit niet meer vast, maar is nog wel verdacht. De agent zou politie-informatie aan zijn medeverdachten (allen twintigers) hebben doorgespeeld, bijvoorbeeld als ergens een inval zou komen in een hennepkwekerij. De anderen stalen dan de hennep voordat de politie ter plaatse was voor de inbeslagname.

Vorig jaar kwam ook al een groot schandaal met een politiemol aan het licht. Mark M. werd in september 2015 aangehouden. Hij zou politiedossiers hebben verkocht aan criminelen en actief zijn in de wiethandel. De politie vond bij hem thuis in Weert 235.000,– euro cash. Hij reed in grote auto’s, had dure horloges en ging op luxe vakanties. In juni kwam hij voorlopig op vrije voeten. De inhoudelijke behandeling van zijn zaak staat gepland voor mei volgend jaar.

Naar verwachting zullen de verdachten in de Haagse zaak op 9 september op een pro forma zitting van de rechtbank Den Haag moeten verschijnen.