Nieuw Vaatstra-boek in de maak

De hele oplage van ‘Het Verboden Dagboek Van Maaike Vaatstra’ moet worden vernietigd. Dat heeft gerechtshof in Amsterdam bepaald. In het boek wordt beweerd dat Jasper S. niet de moordenaar van Marianne Vaatstra is. Auteur Wim Dankbaar (foto links) zegt tegen Crimesite aan een nieuwe versie van het boek te werken.

Asielzoeker

Maaike Vaatstra, de moeder van Marianne, hield tussen 1999 en 2001 een dagboek bij. Delen hiervan werden gepubliceerd in een boek dat eind 2013 verscheen, waarin beweerd werd dat niet Jasper S. maar een asielzoeker de moord op Marianne Vaatstra zou hebben gepleegd. De moeder van Marianne had geen toestemming gegeven voor gebruik van haar dagboek. Bij de rechter kreeg ze gelijk en dwong ze een publicatieverbod af. In hoger beroep heeft het hof nu bepaald dat de hele oplage moet worden vernietigd en dat beide auteurs de uitspraak zonder opinierend commentaar op hun website moeten publiceren.

Reactie

Wim Dankbaar, één van de auteurs van het boek, blijft nog steeds achter de inhoud van zijn boek staan en houdt vol dat Jasper S. ten onrechte is veroordeeld, ondanks zijn dna-match en bekentenis. Hij zegt tegen Crimesite dat hij werkt aan een nieuwe uitgave van het boek. ‘De waarheid is dat Maaike Vaatstra zelf blij is met de verschijning van het boek en achter de inhoud staat. In werkelijkheid waren de drijvende krachten achter dit kort geding Bauke Vaatstra en zijn zonen. Ik neem het haar niet kwalijk, want wat moet je als oma anders als je door je eigen kinderen wordt gedwongen mee te werken onder dreiging dat je anders je kleinkinderen niet meer ziet?’

Maaike Vaatstra vs Wim Dankbaar et al.

Lees ook: eerdere berichten over de moord op Marianne Vaatstra.